Slovenië stunt: om deze reden is het land derde en niet tweede in Poule C

Waarom is Slovenië derde geëindigd?
25 juni om 23:15

Slovenië behoort tot de beste nummers drie en mag zich rekenen tot de laatste zestien op het Europees Kampioenschap. Een 0-0 gelijkspel tegen Engeland bleek genoeg, maar het land staat geheel gelijk met Denemarken. Waarom is Slovenië derde geëindigd? VoetbalNieuws.nl legt het aan je uit.

Slovenië heeft een grote stunt neergezet door zichzelf te kwalificeren voor de achtste finales. Echter heeft het land nog altijd geen enkele wedstrijd op het EK gewonnen. Tegen Engeland speelde het wederom gelijk en dus sloot het land de groepsfase af met drie gespeeld en drie keer een gelijkspel. Het 0-0 gelijkspel tegen The Three Lions zorgt er wel voor dat de wedstrijd de geschiedenisboeken in gaat, want Slovenië overleefde voor het eerst in de geschiedenis de groepsfase.

Waarom is Slovenië derde in de poule geworden?

Denemarken en Slovenië stonden voorafgaand aan het laatste groepsduel geheel gelijk met elkaar. Beide ploegen hadden twee punten, twee doelpunten gescoord en twee doelpunten tegen gehad. Het onderlinge duel eindigde ook in een gelijkspel en zelfs het behaalde aantal gele kaarten over de eerste twee speelrondes was gelijk.

In het laatste groepsduel werd er door beide landen niet gescoord, maar een 0-0 was genoeg om geheel in balans te blijven. Jonas Wind en Morten Hjulmand pakten bij de Denen geel en Erik Janza en Jaka Bijol deden dat bij Slovenië. De gele kaart van Bijol in de 72ste minuut werd met gejuich ontvangen bij de Denen, want daarmee waren zij weer tweede. De UEFA schrijft namelijk voor dat als beide landen geheel gelijk stonden de UEFA-ranking van de EK-kwalificatie doorslag geeft. Denemarken eindigde in zijn groep zelfs boven Slovenië. Hadden beide landen tegen elkaar gespeeld dan hadden strafschoppen beslissing moeten brengen. Dat was echter niet het geval.

  • Wedstrijd
  • Opstelling
  • Statistieken

WEDSTRIJD INFO


Datum
dinsdag 25 juni 2024
Stadion
RheinEnergieSTADION
Aftrap
21:00
Scheidsrechter
Turpin