Wedstrijdverslag Engeland - Slovenië en Denemarken - Servië

Geen doelpunten in Poule C: Servië naar huis, Engeland door als groepshoofd

25 juni om 22:55

In de laatste speelronde van de groepsfase kwam niemand in Groep C tot scoren. Slovenië kon daardoor feest vieren, want het land plaatste zich voor de achtste finales. Servië kwam tegen Denemarken ook niet verder dan 0-0 en dus werd Engeland groepshoofd.

Tijdens de laatste speelronde van de groepsfase moesten nog alle beslissingen vallen in Poule D. Engeland, Denemarken, Slovenië en Servië hadden er een spannende eerste twee speelrondes van gemaakt en titelfavoriet Engeland kon zelfs nog naar huis gestuurd worden. Door een superlate treffer van Luka Jovic hadden de Serven een laatste escape gekregen. Met het juiste resultaat tegen Denemarken konden zij toch nog zichzelf kwalificeren als nummer twee in de poule. Denemarken stelde zwaar teleur in het eerste groepsduel, maar tegen The Three Lions werd veel goed gemaakt. Met een onderling treffen tegen Serven konden zij zichzelf zelfs kronen tot groepshoofd.

Waar er veel spektakel was in de wedstrijden van 18.00 uur waren beide eerste helften slaapverwekkend. Engeland dacht te scoren via Bukayo Saka, maar de aanvaller scoorde vanuit een aanval waarbij iemand buitenspel stond. Later kon Harry Kane net niet bij een scherpe voorzet van Jude Bellingham en dus ging de bal voorlangs. Denemarken scoorde ook, maar de scheidsrechter had meedere redenen om de goal af te keuren. Tijdens de voorzet was de bal achter geweest en de keeper van Servië werd aangevallen. Daarmee sukkelden beide wedstrijden met de brilstand richting de rust.

In de tweede helft dacht Servië eindelijk wel het eerste doelpunt te scoren. Aleksandar Mitrović ontving de bal in de diepte en wist deze voor te brengen. Joachim Andersen scoorde wederom een eigen doelpunt, maar de achtste eigen treffer telde niet. Vlak voor de bal over de lijn zou zijn gegaan stak de grensrechter echter zijn vlag omhoog. Bij de steekpass stond Mitrović enkele centimeters buitenspel en dus ging de treffer wederom niet door.

De noodzaak voor een doelpunt werd bij Servië richting het einde van de wedstrijd steeds duidelijker. In de rust was Dusan Tadic al ingevallen, maar de Serven moesten winnen om de achtste finales te halen. Het slotoffensief kwam moeilijk op gang, maar uiteindelijk kreeg Servië Denemarken toch steeds meer onder druk. Mitrović ontving zelf een gele kaart na vele protesten om een strafschop, maar de scheidsrechter weigerde met zijn eisen mee te gaan.

Bij Engeland - Slovenië gebeurde nog veel minder. The Three Lions hadden genoeg aan het gelijke spel om door te gaan als groepshoofd en Slovenië kon de salonremise gebruiken om als nummer drie door te gaan. Daarvoor moest echter het resultaat in München ook gelijk blijven. Omdat alles gelijk was tussen Denemarken en Slovenië stonden de Denen op nummer twee door de FIFA-ranking. Sergej Milinković-Savić kreeg nog de laatste kans, maar zijn poging eindigde in de handen van Kasper Schmeichel.