Wie is de tegenstander van Nederland in de achtste finales?

Alle scenario’s op een rij: dit zijn de mogelijke tegenstanders van Oranje

25 juni om 21:35

Na de 2-3 nederlaag tegen Oostenrijk is Nederland als derde geëindigd in poule D op het EK. Daarmee zal er hoogstwaarschijnlijk in de achtste finales een moeilijke tegenstander wachten. Wie kan Oranje treffen en welke scenario's zijn er? VoetbalNieuws.nl neemt ze met je door.

Voor het eerst tijdens een Europees Kampioenschap zullen er dit jaar ook nummers drie doorgaan vanuit de groepsfase. Het Nederlands elftal behoort tot die landen en er wordt steeds meer duidelijk over de mogelijke tegenstander. De UEFA heeft bepaalt dat de nummers één van groepen B, C, E en F tegen de beste nummers drie spelen. Omdat poules A, B en D zijn afgerond, blijven er vijf mogelijke combinaties over.

Welke scenario's zijn er?

Er is een grote kans dat Oranje tegen de nummer één van groep C speelt, dat is momenteel Engeland. Dit gebeurt in twee van de vijf scenario's. In twee gevallen wordt de tegenstander de nummer één van groep E, nu Roemenië en in één geval Spanje, de winnaar van poule B. Pas als alle groepswedstrijden gespeeld zijn weet Nederland waar het aan toe is. Ook dan weet het pas aan welke kant van het schema het terecht komt.

Dinsdagavond om 21.00 uur spelen Denemarken tegen Servië en Engeland tegen Slovenië, waarna meer duidelijk wordt over de tegenstander van Nederland. Woensdagavond weten we welke nummers drie doorgaan en tegen wie Oranje speelt.

Als Nederland tegen Engeland speelt, is de wedstrijd zondag om 18.00 uur in Gelsenkirchen. Bij Spanje als tegenstander wordt zondag om 21.00 uur in Keulen gespeeld. Als Nederland tegen Roemenië speelt, wordt dinsdag om 18.00 uur in München gevoetbald. Roemenië leidt momenteel in poule E, maar alle teams hebben drie punten​​. Een andere groepswinnaar uit Poule E is dus zeer mogelijk. België, Oekraïne en Slowakije maken die groep compleet.