Doelpunt Malen levert bijzondere statistieken op en is snelste ooit

Donyell Malen scoort snelste eigen goal ooit
25 juni om 18:50

Donyell Malen scoorde op ongelukkige manier het openingsdoelpunt tegen Oostenrijk. De aanvaller werkte de bal in eigen doel, maar die treffer gaat de geschiedenisboeken in. Waarom is het doelpunt van Malen zo bijzonder? VoetbalNieuws.nl legt het aan je uit.

Ronald Koeman besloot voor het duel met Oostenrijk zijn basisopstelling op de schop te gooien. Xavi Simons, Jeremie Frimpong en Denzel Dumfries moesten het veld ruimen en Lutsharel Geertruida, Joey Veerman en Malen begonnen in de basis. De aanvaller zou gehoopt hebben op een beter begin, want na twee snelle aanvallen van Oostenrijk was de derde raak. Bij de eerste paal gleed Malen de bal pardoes achter Bart Verbruggen.

Waarom is de treffer van Malen zo bijzonder?

Het is al het zevende eigendoelpunt op het Europees Kampioenschap en daarmee is Malen dus zeker niet de eerste speler die de bal achter zijn eigen keeper werkt. Wel stonden er slechts vijf minuten en 48 seconden op de klok. Daarmee werd zijn treffer de snelste eigen goal ooit gescoord op een EK. Ook waren er maar twee andere treffers op toernooien sneller dan die van Malen in het doel van Oranje. In 1978 scoorde Duitsland na 2 minuten en 42 seconden en Denemarken scoorde in 1992 na vijf minuten en negen seconden.

Er vallen dus veel eigen doelpunten, maar tot nu toe nog niet meer dan op afgelopen toernooien. Toch staat de teller na twee gehele speelrondes en de helft van de derde speelronde op zeven. Tijdens het EK 2020 vielen in totaal elf eigen doelpunten en daarmee zorgen de afgelopen twee toernooien voor achttien eigen doelpunten. In totaal vielen er op het Europees Kampioenschap 27 treffer in eigen doel en dat betekent dat het EK 2020 en EK 2024 67% van de treffers op hun rekening nemen.