Nieuwe regels in Eredivisie: dit zijn de drie wijzigingen die de KNVB doorvoert

Dit zijn de drie wijzigingen die de KNVB doorvoert in 2024/25
20 juli om 22:11
Laatste update: 20 juli om 22:11

De KNVB heeft besloten drie nieuwe regels door te voeren in het betaald voetbal vanaf het seizoen 2024/25. Welke regels worden precies doorgevoerd en wat zijn daarvoor de redenen? VoetbalNieuws.nl vertelt het je. 

Deze drie nieuwe regels voert de KNVB door in het betaald voetbal

De KNVB meldde in juni dat er drie 'opvallende, reglementaire wijzigingen' worden doorgevoerd vanaf het seizoen 2024/25. Het gaat om de volgende drie regels.

- Stadionklokken lopen door na afloop van de reguliere speeltijd
- Extra wissel bij een hersenschudding wordt permanent ingevoerd
- Testen van on-field announcements bij VAR-beslissingen

De doorlopende stadionklok wordt ingevoerd om het publiek in het stadion op de hoogte te houden van de resterende speeltijd. Momenteel wordt de klok na minuut 45 en 90 stilgezet, maar dit gaat veranderen. In de Premier League werd deze regel het afgelopen seizoen al ingevoerd.

De IFAB, de internationale spelregelcommissie, heeft besloten dat de extra wissel bij een hersenschudding permanent mag worden ingevoerd. Deze wissel staat in de volksmond ook bekend als een 'witte wissel' en wordt ingevoerd om risico's te verlagen bij spelers die mogelijk een hoofdblessure hebben opgelopen. Het afgelopen seizoen vond in Nederland al een testpilot plaats.

De KNVB gaat tot slot vanaf de achtste finales van de TOTO KNVB Beker experimenteren met on-field announcements voor VAR-beslissingen. Dit wordt in onder meer de Verenigde Staten al gedaan: bij een VAR-interventie vertelt de scheidsrechter aan het publiek waarom het spel stilligt en wat het uiteindelijke besluit is van de arbitrage. Na het komende seizoen wordt besloten of deze regel definitief wordt toegepast.