Dit is waarom Oranje liever derde wordt in de EK-groepsfase dan tweede

Dit is waarom Oranje liever derde wordt in de EK-groepsfase dan tweede
25 juni om 11:38
Laatste update: 25 juni om 11:43

Het Nederlands elftal is al door naar de achtste finale van het EK, maar het land kan nog eerste, tweede of derde worden in Groep D. Het ligt allemaal aan het resultaat tegen Oostenrijk én het duel tussen Frankrijk en Polen. Een eerste plek is ideaal, maar een derde plek is wellicht beter dan plek twee in de groep voor de rest van het toernooi. VoetbalNieuws.nl legt uit waarom.

Dit is waarom Oranje liever derde wordt dan tweede

Met een derde plek neemt Oranje het op tegen de nummer één van Groep B (Spanje), C of E. Op het moment van schrijven is dat Duitsland, Engeland of Roemenië. Op papier zijn dat twee zeer lastige tegenstanders, maar volgens cijfers van databureau Opta wordt de route van Oranje makkelijker vanaf de kwartfinales wanneer een derde plek wordt behaald, in vergelijking met een tweede plek. Bij een tweede plaats komt Oranje terecht aan de zware linkerkant van het schema met Spanje, Duitsland en Portugal.

Eerste worden is alsnog de beste optie voor Oranje. Het bereiken van de kwartfinales geeft dan een kans van 69% en het bereiken van de halve finales geeft 44% kans. Oranje krijgt zelfs een kans van 22% toebedeeld om de finale te halen. Bij een tweede plaats slinken de kansen aanzienlijk, maar bij een derde plaats gaan deze weer iets omhoog. Bij een derde plek lijkt Oranje in ieder geval de toplanden Portugal en Spanje te ontlopen.