Zonder kleuren van de Franse vlag: waarom verbiedt de UEFA het masker van Mbappé?

Waarom draagt Mbappé een zwart masker?
21 juni om 11:55

De UEFA lijkt roet in het eten te gooien voor Kylian Mbappé. Tijdens de training van Frankrijk verscheen hij met een masker in de kleuren van de Franse driekleur, maar deze mag hij niet dragen tegen Nederland. Waarom is dat zo? VoetbalNieuws.nl geeft je het antwoord.

In de media gaat het de laatste dagen veel over de neus van Mbappé. De Franse superster brak in het opneingsduel tegen Oostenrijk zijn neus na een kopduel. Sindsdien is het de vraag of de aanvaller in actie kan komen tegen Oranje. Tijdens de afsluitende training van Les Bleus verscheen Mbappé met een masker op de training, maar hij zal een andere variant op moeten doen wil hij in actie komen tegen Nederland.

Waarom moet Mbappé met een zwart masker spelen?

'In artikel 42.01 van de UEFA-reglementen, tenues en accessoires, en verwijzend naar toegestane medische artikelen zoals een masker, staat het volgende', schrijft de Spaanse krant Marca. 'Medische apparatuur gedragen op het speelveld moet van één kleur zijn en mag geen enkele identificatie dragen van de apparatuur of fabrikant', aldus de UEFA-regelementen.

Voor Mbappé is de regel dus zeer duidelijk en helder. Zijn gemaakte masker die hij tijdens de training gebruikte valt niet binnen het regelement en dus zal hij deze niet kunnen gebruiken in het duel met Nederland. Hoe het masker er wel mag uitzien is de Europese voetbalbond ook duidelijk over. 'Zwart of de hoofdkleur van het shirt (zolang de spelers van hetzelfde team dezelfde kleur dragen); in lijn zijn met de professionele uitstraling van de de uitrusting van de speler; niet vastgemaakt aan het shirt of aan het shirt.'