Dalic bijt van zich af en wil meer respect voor 'Assepoester van grote toernooien'

Dalic bijt van zich af en wil meer respect voor 'Assepoester van grote toernooien'
19 juni om 11:20

Kroatië likt de wonden na de valse start op het EK tegen Spanje. Bondscoach Zlatko Dalic erkent dat de nederlaag geen positief effect heeft op het moraal, maar vindt tegelijkertijd dat zijn ploeg meer respect verdient.

Dalic is van mening dat Kroatië als 'dark horse' wordt gezien. Onterecht, in zijn ogen. "De wedstrijd tegen Spanje was niet geweldig om naar te kijken en we hielden er geen goed gevoel aan over. Maar wij zijn altijd het zwarte schaap. We behoren niet tot de favorieten, ook al hebben we de afgelopen zes jaar drie prijzen gewonnen. Na Frankrijk zijn wij het enige land dat dit heeft kunnen doen, dus ik blijf zeggen dat Kroatië meer respect verdient voor wat we hebben bereikt", beet Dalic op een persconferentie van zich af.

"Wij hebben drie prijzen gewonnen, Engeland in de laatste vijftig jaar slechts één. Toch worden wij gezien als het zwarte schaap. We zijn klein, maar dapper en zullen blijven vechten. We hebben het recht om trots te zijn en de resultaten laten zien dat we beter zijn dan men denkt. Ik weet dat er na de nederlaag tegen Spanje weinig positiviteit is, maar we blijven ons best doen. We kunnen trots zijn op wat we de afgelopen zes à zeven jaar hebben bereikt. Kroatië is veel beter dan wordt gezegd."

Kroatië eindigde op de WK's van 2018 en 2022 respectievelijk op de tweede en derde plaats. Vorig jaar verloor het elftal de finale van de Nations League tegen Spanje. Ondanks deze prestaties blijft de ploeg ondergewaardeerd. "We hebben drie keer op het podium gestaan ​​in internationale competities. En toch worden we nog steeds gezien als de Assepoester van de grote toernooien. We zijn klein, we zijn dapper en de resultaten laten zien dat we veel dingen beter hebben gedaan dan andere landen in de afgelopen jaren."

Kroatië speelt woensdag om 15.00 uur in Hamburg tegen Albanië, dat de eerste wedstrijd tegen Italië met 2-1 verloor.