Spelersvakbond FIFPRO daagt FIFA voor de rechter wegens WK voor clubs

Spelersvakbond FIFPRO daagt FIFA voor de rechter wegens WK voor clubs

13 juni om 13:47

De internationale spelersvakbond FIFPRO heeft besloten om de FIFA voor de rechter te dagen. De vakbond wil voorkomen dat het wereldkampioenschap voor clubs in 2025 doorgaat, vanwege zorgen over de fysieke belasting van voetballers.

Volgens FIFPRO heeft de FIFA zonder voldoende overleg de nieuwe opzet van het toernooi doorgevoerd. Waar voorheen zeven teams deelnamen, zullen er nu tweeëndertig teams meedoen, verdeeld over acht groepen. Na de groepsfase volgen de achtste finales, kwartfinales, halve finales en de finale. Het toernooi is gepland voor de zomer van 2025, aansluitend op het MLS-seizoen.

De vakbond benadrukt dat de spelers al overbelast zijn door de volle speelkalender. "Maar aangezien alle pogingen zijn mislukt, is het aan ons om ervoor te zorgen dat de fundamentele rechten van spelers worden geaccepteerd", zegt David Terrier, voorzitter van FIFPRO Europe, in een persbericht. FIFPRO kreeg bijval van de spelersvakbonden uit Engeland en Frankrijk in hun juridische strijd tegen de FIFA.

Ondertussen heeft de FIFA nog niet gereageerd op de rechtszaak. Wel werd bekend dat geen Nederlandse teams zullen deelnemen aan het toernooi. Real Madrid, onder leiding van trainer Carlo Ancelotti, kondigde aan het toernooi over te slaan. De clubleiding noemde Ancelotti's uitspraken echter voorbarig.

Lees meer over:

Deel via