Deze EK-finales werden beslist met strafschoppen

Engeland moet trauma verwerken: deze EK-finales werden na strafschoppen beslist

14 juli om 13:20
Laatste update: 14 juli om 13:20

Zondagavond staat de finale van het EK 2024 staat voor de deur. Het gebeurt zelden tot nooit dat de finale van het EK via strafschoppen beslist wordt. VoetbalNieuws.nl vertelt je precies welke EK-finales beslist werden na strafschoppen.

Op deze EK’s werd de finale beslist na strafschoppen

EK 1976: De totstandkoming van de Panenka

De finale van het EK 1976 was de eerste finale van het EK waarbij strafschoppen de beslissing moesten geven. Na 120 minuten was het namelijk 2-2 tussen regerend Europees- en wereldkampioen West-Duitsland en Tsjecho-Slowakije. Nadat Uli Hoeneß namens de Duitsers de vierde penalty had gemist, was het aan Antonin Panenka om Tsjecho-Slowakije naar de winst te schieten. Dit deed de voormalig middenvelder door de bal te stiften door het midden waardoor doelman Sepp Maier kansloos was. In de loop der jaren ontstond de naam Panenka als naamgever voor zo’n zelfde soort strafschop.

EK 2020: Trauma voor Engeland op Wembley

Het EK 2020, dat in 2021 werd gespeeld vanwege de uitbraak van het coronavirus, werd gespeeld in verschillende Europese landen om het zestigjarige bestaan van het EK te vieren. De finale vond plaats op Wembley en ging tussen Engeland en Italië. Na 120 minuten stond het 1-1 en moesten strafschoppen voor de beslissing zorgen. Door drie gemiste strafschoppen op rij van Marcus Rashford, Jadon Sancho en Bukayo Saka verloren de Engelsen de strafschoppenreeks met 3-2, waardoor de Italianen voor de tweede keer Europees kampioen werden.