Feest en mineur in Eindhoven: PSV bijna kampioen, Vitesse stevent af op degradatie

13 april - 18:22 Laatste update: 18:24

PSV heeft zaterdag geen kind gehad aan het noodlijdende Vitesse richting de landstitel. In speelronde 30 waren de Eindhovenaren in eigen huis heer en meester en maakten de bezoekers uit Arnhem geen moment aanspraak op punten: 6-0. Die lijken bovendien zo goed als zeker gedegradeerd.

Voor het duel met Vitesse maakte trainer Peter Bosz één wijziging ten opzichte van vorige week, namelijk een basisplek voor André Ramalho. Mauro Júnior begon op de bank en Jerdy Schouten werd naar voren geschoven. Bij Vitesse was Anis Hadj Moussa de grote afwezige: de toekomstig speler van Feyenoord begon op de bank omdat hij zich eerder in de week was vergeten af te melden bij ziekte.

PSV trok de wedstrijd direct naar zich toe en dat resulteerde ook snel in de eerste kansen. De Eindhovenaren troffen echter een verdedigend ingesteld Vitesse, maar met de minuut werd het duidelijker dat de Arnhemmers niet de hele wedstrijd lang een doelpunt konden voorkomen. In de 28ste minuut was het Luuk de Jong die de score opende: de aanvoerder werd vogelvrij aangespeeld door Guus Til en faalde niet.

Na de 1-0 was het hek van de dam en volgde vrijwel direct de 2-0: Malik Tillman schoot van dichtbij via een verdediger binnen nadat andere aanvallers het nalieten om van dichtbij raak te schieten. Een minuut of tien later kopte Ramalho de 3-0 tegen de touwen en was de wedstrijd gespeeld. Tillman vroeg vlak voor rust om een strafschop, maar kreeg geel vanwege het pakken van de bal.

In de tweede helft duurde het niet lang voordat PSV weer toesloeg: Johan Bakayoko schoot hard raak na een klein uur spelen. De Jong wist even later via een ingestudeerde hoekschop de 5-0 tegen de touwen te koppen. Vitesse probeerde de schade verder te beperken, maar dat lukte niet. Hirving Lozano deed in de blessuretijd nog een duit in het zakje na een assist van invaller Tygo Land.

Door de zege heeft PSV het gat met nummer twee Feyenoord vergroot tot twaalf punten. De Rotterdammers komen zondagmiddag om 14.30 uur in actie tegen Fortuna Sittard. Wanneer zij daarin puntverlies lijden, kan PSV op donderdag 25 april uit bij Heerenveen al kampioen worden. Zo niet, dan wordt de kampioenswedstrijd op zondag 5 mei thuis tegen Sparta Rotterdam gespeeld.