Nieuws

Nijland stelt zich kandidaat: zo verloopt de verkiezing van bondsvoorzitter

Nijland stelt zich kandidaat: zo verloopt de verkiezing van bondsvoorzitter

24 maart - 23:30 Laatste update: 14 april - 12:45

Zondagavond kwam het nieuws naar buiten dat Hans Nijland zich kandidaat stelt als bondsvoorzitter. De oud-voorzitter van FC Groningen is hiermee de tegenkandidaat van Frank Paauw. VoetbalNieuws.nl vertelt je waarom Nijland deze functie ziet zitten en hoe de verkiezing in zijn werk gaat. 

Nijland en Paauw zijn nu dus in de race om Just Spee op te volgen. Spee maakte in september bekend te stoppen als bondsvoorzitter vanwege gezondheidsproblemen. "Het cliché is dat gezondheid voor alles gaat, dat geldt nu helaas ook voor mijn situatie", gaf Spee destijds aan.

Waarom wil Nijland de nieuwe bondsvoorzitter worden?

Het Supporterscollectief Nederland heeft Nijland naar voren geschoven als kandidaat voor het voorzitterschap. Op dit moment is Nijland voorzitter van HSC uit Sappemeer. Volgens het Supporterscollectief staat de bestuurder open voor de functie. "Ik heb niet gesolliciteerd", aldus Nijland in De Telegraaf. "Maar ben benaderd door het supporterscollectief. Ik heb 25 jaar ervaring als bestuurder, bij zowel de profs als de amateurs. Dus waarom niet? Ik stel me graag kandidaat."

Tegen wie neemt Nijland het op voor het voorzitterschap?

Nijland wordt in de strijd om het voorzitterschap de tegenkandidaat van Paauw. Paauw heeft zich in het verleden als politiechef van Amsterdam voorstander getoond van een ban op uitsupporters bij betaald voetbalwedstrijden. Hierdoor het voordragen van Paauw door de voetbalbond nogal omstreden. De voorbije weken waren er in het hele land spandoeken tegen Paauw als nieuw boegbeeld van de voetbalbond.

Hoe wordt de nieuwe voorzitter gekozen?

In eerste instantie zou er op 28 maart een vergadering plaatsvinden waar Paauw benoemd zou worden als nieuwe voorzitter. Deze vergadering is echter uitgesteld naar 27 mei, waardoor de kandidatuur van Nijland alsnog kon plaatsvinden. Op 27 mei zal dus de nieuwe voorzitter worden gekozen. Dit wordt gedaan door dertig afgevaardigden van amateurteams en dertig vertegenwoordigers van profclubs. De kandidaat met de meeste stemmen zal per 1 juni Spee opvolgen als bondsvoorzitter.