Nieuws

'Eigen jeugd' nog altijd zeer belangrijk voor Ajax: meeste speeltijd in Eredivisie

'Eigen jeugd' nog altijd zeer belangrijk voor Ajax: meeste speeltijd in Eredivisie

22-11-2023 15:40
1

Ajax gebruikt dit seizoen de meeste spelers uit eigen jeugd, zo blijkt uit onderzoek van het Zwitserse CIES Football Observatory. Met spelers uit eigen jeugd bedoelt CIES spelers die tussen de leeftijd van vijftien en 21 jaar ten minste drie jaar bij een club hebben gespeeld. Feyenoord en PSV maken significant minder gebruik van deze spelers.

Ajax komt uit op elf jeugdspelers die dit seizoen minuten hebben gemaakt in de elf competitieduels van de Amsterdammers. Jorrel Hato, Silvano Vos, Kristian Hlynsson, Amourricho van Axel Dongen, Devyne Rensch, Brian Brobbey, Kenneth Taylor, Anass Salah-Eddine, Steven Bergwijn, Branco van den Boomen en Jay Gorter. Deze spelers zijn gemiddeld 21.9 jaar en vormen samen een aandeel van 45,5 procent van alle spelers die dit seizoen voor het Ajax in de Eredivisie hebben gespeeld.

Feyenoord en PSV stelden daarentegen vijf 'eigen jeugd' spelers op. Daarmee komt het aandeel van die spelers op 24,6 procent bij de Rotterdammers en 17,5 procent bij de Eindhovenaren. FC Volendam was verassend de nummer twee. De nummer van zeventien van de Eredivisie gebruikte tien spelers uit 'eigen jeugd', goed voor 34,9 procent. Vitesse is de nummer drie met 32,6 procent, zij gebruikten negen spelers.

In totaal onderzocht het Zwitserse bureau zestig competities. Van alle competities had Dinamo Kiev het hoogste percentage ingezette 'eigen jeugd' spelers. Maar liefst 82,9 procent van de gebruikte spelers in de competitie van Oekraïne kwam vanuit de eigen opleiding. In de Europese topcompetities was Athletic Bilbao lijstaanvoerder. In de Spaanse competitie was 68,9 procent van de spelers vanuit de 'eigen jeugd'.