Nieuws

Update: geen netten bij Ajax - AZ ondanks waarschuwingen vooraf

Update: geen netten bij Ajax - AZ ondanks waarschuwingen vooraf

06-10-2023 16:15 Laatste update: 08-10-2023 13:16
3

Naar aanleiding van de wanordelijkheden rondom De Klassieker tussen Ajax en Feyenoord van drie weken geleden, zijn een aantal mensen vervolgd. Dat meldt Ajax vrijdagmiddag via haar officiële kanalen. Mochten dergelijke situaties zich opnieuw voordoen, dan kan de club in het uiterste geval wedstrijden gaan spelen zonder publiek.

De gebeurtenissen van 24 september jongstleden werden in de afgelopen dagen geëvalueerd door Ajax en de Amsterdamse driehoek (burgemeester, hoofdofficier en politiechef). Tijdens De Klassieker werd er herhaaldelijk vuurwerk op het veld gegooid. Nadat de wedstrijd daardoor werd gestaakt, bestormden meerdere supporters het hoofdgebouw van de Johan Cruijff Arena. 'Zij (Ajax en de driehoek, red.) zijn het erover eens dat supporters blijk mogen geven van hun onvrede maar dat geweld en wanordelijkheden daarbij nooit acceptabel zijn', zo schrijft Ajax.

'Dit wangedrag kan en zal niet worden geaccepteerd door Ajax en de driehoek. Het beleid van zowel Ajax, gemeente Amsterdam, politie en OM is dat de afgelopen jaren primair is ingezet op een dadergerichte aanpak: de goeden moeten zo min mogelijk onder de kwaden lijden.' Meerdere daders zouden ondertussen een bestuursrechtelijke maatregel opgelegd hebben gekregen of strafrechtelijk zijn vervolgd. Ajax heeft tot dusver 32 supporters geïdentificeerd die bij verschillende (vuurwerk)incidenten betrokken waren. Zij hebben per direct een stadionverbod gekregen.

Mochten dergelijke situaties zich herhalen, dan is er een grotere maatregel nodig, aldus Ajax. 'Indien wanordelijkheden zich herhalen wordt de hier bovengenoemde dadergerichte aanpak moeilijker toepasbaar en zijn collectieve maatregelen, zoals het plaatsen van netten of in het uiterste geval het sluiten van tribunevakken of het spelen van wedstrijden zonder (uit)publiek, onontkoombaar.'

Update: er zijn geen netten aanwezig in de Johan Cruijff Arena voor het duel tussen Ajax en AZ. In het duel met Feyenoord ging het nog fout in Amsterdam, maar er worden op het gebied van netten geen extra maatregelen genomen, zo is te zien op ESPN.