Nederland kan zich nog op meerdere manieren plaatsen voor het EK

Op deze manieren kan het Nederlands elftal zich plaatsen voor het EK in Duitsland

8 september 2023 om 13:00
Laatste update: 8 september 2023 om 13:01

De EK-kwalificatiecyclus is in volle gang en het Nederlands elftal heeft nog alle mogelijkheden om zich via poule B te plaatsen. Mocht Oranje derde worden, dan is nog altijd alles mogelijk en Voetbalnieuws legt je uit hoe.

Frankrijk lijkt met de dag zekerder van plek één te worden. De Fransen lieten nog geen punt liggen en hebben plek één strak in handen. De focus van Nederland ligt dus momenteel op plek twee en door de overwinning op Griekenland heeft Oranje die positie nu in handen. Een overwinning op Ierland zal al helemaal hosanna betekenen, maar de afgelopen jaren heeft Oranje al vaker laten zien het spannend te kunnen maken tot het einde.

Nations League-vangnet

De makkelijkste route voor ieder land is om zich via de kwalificatiecyclus te plaatsen voor het EK in Duitsland. De nummer één en twee plaatsen zich direct voor het kampioenschap, maar de kans dat dat Oranje niet lukt, is nog altijd aanwezig.

De eerste mogelijkheid dat Oranje toch naar het EK gaat als ze niet bij de beste twee eindigen, is als ze derde eindigen. Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, aangezien enkel de beste nummer drie zich plaatst. Van de tien poules is er dus maar één land dat zich op die manier zal plaatsen. Momenteel is er nog geen peil op te trekken hoe Oranje er op dat opzicht voor staat, maar landen als Italië, Kroatië en Spanje vallen op dit moment buiten de boot.

De andere mogelijkheid om toch naar het EK te gaan, is de route via de Nations League. De poulewinnaars plaatsen zich voor een play-offticket en mogen op die manier nog strijden voor in totaal drie tickets voor het EK. Nederland werd groepswinnaar, waardoor ook de Final Four werd behaald, en heeft daarom virtueel dat ticket in handen. In het play-off-systeem zal Oranje het dan op nemen tegen de andere poulewinnaars zonder directe kwalificatie. Als een poulewinnaar zich wel direct kwalificeert schuift het ticket een plaats door op de ranglijst. Deze ranglijst is opgesteld aan de hand van de resultaten behaald in de vier verschillende league's zoals ook wordt geloot voor de Nations League.

Het Nederlands elftal heeft dus nog alle kans om zich eenvoudig te plaatsen voor het EK bij onze oosterburen. Mocht dat niet lukken dan is er altijd nog een vangnet zodat de ploeg van Ronald Koeman alsnog kan afreizen naar Duitsland.