Wie is Sam Kerr, de aanvoerster van Australië?

Wie is Sam Kerr, de sterspeler van Chelsea en Australië die opspraak is geraakt?

5 maart om 14:45
Laatste update: 5 maart om 14:45

Sam Kerr raakte onlangs in opspraak. De sterspeelster van Chelsea en Australië zou zich schuldig hebben gemaakt aan racisme. Maar wie is Kerr en wat voor loopbaan maakte zij al mee? VoetbalNieuws stelt haar aan je voor!

Samantha Kerr werd op 10 september 1993 geboren in East Fremantle in Australië. Kerr begon haar voetbalcarrière op vijftienjarige leeftijd bij Perth Glory FC als aanvaller, waar zij tussen 2008 en 2012 te vinden was. Kerr brak direct door in Australië en mocht zich op vijftienjarige leeftijd eveneens voor de nationale ploeg van Australië melden. Inmiddels heeft zij 120 interlands achter haar naam staan, waarin zij 63 keer het net vond.

Kerr speelde tot haar twaalfde Australisch voetbal, net als haar vader, maar maakte vanwege de vele restricties voor meisjes in de sport de overstap naar voetbal zoals wij dat kennen. Na haar avontuur bij Perth Glory speelde de aanvaller voor Sydney FC, Western New York Flash, wederom Perth Glory, Sky Blue FC en de Chicago Red Stars. In 2020 maakte Kerr de overstap naar Chelsea FC, waar zij sindsdien speelt. De Australische aanvaller is tot dusver goed voor bijna zestig doelpunten in het shirt van Chelsea. De speelster wordt gezien als een van de beste aanvalsters die ooit in de vrouwensport actief is geweest. Kerr wist met Chelsea drie keer achter elkaar de FA Cup te winnen en wist daarnast drie keer landskampioen te worden en in 2021 de Champions League te winnen.

Kerr begon vorig jaar aan haar vierde WK en wist al enkele records te verbreken. Zo maakte zij al meer doelpunten voor The Matildas dan Tim Cahill bij de mannen deed en had zij bovendien minder wedstrijden nodig (105) dan de bekende Australische voetballer (108) voor de eerste vijftig treffers. 

Kerr in opspraak

Begin maart 2024 raakte Kerr in opspraak. De voetbalster zou zich namelijk in Engeland schuldig hebben gemaakt aan racistische opmerkingen richting een politieagent en moet in februari 2025 voor de rechter verschijnen.