Exclusive

Hoe verliep het vorige WK van de Oranje Leeuwinnen?

Hoe verliep het vorige WK van de Oranje Leeuwinnen?

10-07-2023 16:45

Over enkele dagen begint het WK Vrouwen in Australië en Nieuw-Zeeland. De Oranje Leeuwinnen hebben zich gekwalificeerd en zullen opnieuw een gooi proberen te doen naar de wereldtitel. Hoe verliep het de Oranjevrouwen tijdens het vorige WK? VoetbalNieuws gaat terug naar 2019. 

Vrouwenvoetbal (nogmaals) op de kaart in Nederland

Het vrouwenvoetbal kreeg in Nederland in 2017 een enorme golf aan populariteit, gezien de Oranje Leeuwinnen het EK in eigen land wisten te winnen. Twee jaar eerder bereikten de vrouwen de achtste finales van het WK en ging het vervolgens mis tegen Japan. Na het winnen van het EK gingen de Oranje Leeuwinnen als topfavoriet het WK 2019 in, dat werd georganiseerd in Frankrijk.

De Oranjevrouwen hadden vanuit Nederland hoge verwachtingen om te presteren op het WK in 2019 en dit gebeurde dan ook. In de groepsfase won Oranje alle drie de wedstrijden tegen Nieuw-Zeeland (0-1), Kameroen (3-1) en Canada (2-1). In de achtste finales kwam de ploeg van destijds Sarina Wiegman Japan tegen, die vier jaar eerder Oranje uitschakelde. Deze keer won Oranje echter met 2-1. 

In de kwartfinales van het WK werd met Italië afgerekend (0-2) en in de halve finale maakte Jackie Groenen de enige treffer tegen Zweden in de 99ste minuut. In de finale wachtte topfavoriet de Verenigde Staten. Door treffers van Megan Rapinoe en Rose Lavelle ging de finale met 0-2 verloren. 

Het was in 2019 voor het eerst dat de Oranjevrouwen de WK-finale wisten te bereiken, maar in oerhollandse stijl ging die finale helaas verloren. De Leeuwinnen beginnen deze keer met een kleinere favorietenrol aan het WK en wellicht is dat net wat de ploeg nodig heeft. Door de succesvolle reeks in 2019 kreeg het vrouwenvoetbal wel opnieuw een enorme boost in ons land.