Wie is Kelvin de Lang?

Wie is Kelvin de Lang, de tijdelijke technisch directeur van Ajax?

2 februari om 16:15
Laatste update: 2 februari om 16:15

Het eerste echte transferwindow van Kelvin de Lang als Tecnhisch Directeur van Ajax zit erop. De man die al veel ervaring heeft in de voetbalwereld werd in 2023 aangesteldt als tijdelijke TD en toverde met Jordan Henderson een konijn uit een hoge hoed. Wie is deze tijdelijke Technisch Directeur van de Amsterdammers. VoetbalNieuws schetst een profiel.

Wie is Kelvin de Lang?

Kelvin de Lang werd op 24 december 1980 geboren en staat hedendaags bekend als de tijdelijke Technisch Directeur van Ajax. Eerder stond hij zelf in een ver veleden ook op het voetbalveld. De 43-jarige Amsterdammer kwam echter niet verder dan het eerste elftal van de amateurs van SV Argon, een eersteklasser uit Mijdrecht. In een interview van de NOS vertelt zaakwaarnemer Humphrey Nijman dat hij De Lange toch aanbood bij Telstar, maar tot een profcarrière kwam het nooit. Hij besloot dan ook om in 2009 zijn voetbalschoenen aan de wilgen te hangen. Dit had niet een zware blessure als reden of zijn leeftijd, De Lange was namelijk ten tijde van zijn stopppen immers pas 29. Nee, hij kon het prachtige spelletje niet meer combineren met zijn baan als Head of Marketing & Scouting bij Football Mix BV.

Kelvin de Lang bij HFC Haarlem.
Kelvin de Lang bij HFC Haarlem.

Om in dit vakgebied aan de slag te gaan volgde De Lang eerst de HAVO, alvorens hij aan een sportopleiding op het CIOS begon. Vanaf 2000 studeerde hij aan de Johan Cruyff University, waar hij vier jaar later de opleiding sportmarketing afrondde. In de tussentijd haalde De Lang ook zijn trainerspapieren, waardoor hij tussen 2003 en 2005 hoofdtrainer kon worden bij de onder zeventien en onder negentien van HFC Haarlem. Uiteindelijk schopte hij het tot de UEFA-A-licentie, de één na hoogste licentie die een trainer kan behalen. Slechts UEFA Pro ontbreekt bij De Lang, maar met zijn diploma's mag hij wel acteren als assistent binnen de Eredvisie.

Avontuur bij Manchester City

In de periode na zijn studie werkt hij voor Doyen Sports Investment Group. Die groep staat er niet goed op in de voetbalwereld. Zo was Doyen betrokken bij het bijna faillissement van FC Twente in 2016 en ook was de groep in België betrokken bij een schandaal rondom RFC Seraing. Het zorgde allemaal niet voor een smet op het blazoen van De Lang, want in 2017 komt hij bij de Engelse grootmacht Manchester City binnen als scout. Binnen enige jaren werkt hij zich daar op van jeugdscout richting de begeleider huurspelers en het 'afscouten van spelers'. Daarbij wordt in een laatste fase nogmaals naar een gescoute speler gekeken. 

Stap naar Ajax

Aan het begin van het seizoen 2023/2024 wordt Kelvin de Lang aangesteld als nieuwe hoofd scouting bij Ajax. Sven Mislintat haalt De Lang naar Amsterdam, nadat Henk Veldmate besloten had de deur achter zich dicht te trekken. "We zijn blij dat Kelvin heeft besloten om bij Ajax te tekenen", zei voormalig Directeur Voetbalzaken Sven Mislintat tegen het AD ten tijde van zijn aanstelling. "Hij is de juiste persoon voor deze baan. We zochten naar een moderne hoofdscout met kennis van de huidige internationale voetbalwereld. Kelvin weet waar Ajax voor staat. Met de ervaring die hij bij City heeft opgedaan en zijn competenties brengt hij aanvullende kwaliteiten mee naar het huidige scoutingteam."

Echter duurt het niet lang voor de bom in Amsterdam barst. Sven Mislintat wordt na de verloren Klassieker ontslagen en niet veel later volgt ook trainer Maurice Steijn. De Amsterdammers staan onder de trainer op de achttiende plaats en dus breekt de chaos uit. Na het ontslag van Mislintat meldt Klaas-Jan Huntelaar, de Technische man van de Amsterdammers zich ziek. Hij kampt met een burn-out en zal tot nadere orde uitschakeld zijn. Om het gevallen gat op te vangen wordt besloten in oktober 2023 Kelvin de Lang naar voren te schuiven. Hij wordt tot de terugkeer van Klaas-Jan Huntelaar de man verantwoordelijk voor de technische zaken. "We hebben Kelvin de Lang gevraagd of hij op interim-basis zijn rol wil overnemen. Hij gaat dat, met een team om zich heen, coördineren richting de eerstvolgende transferperiode", aldus Jan van Halst na de aanstelling.

Het eerste transferwindow onder de tijdelijke TD verloopt ook niet geruisloos. Op de laatste dag klopt Nottingham Forrest nog aan bij Ajax voor spits Chuba Akpom en meedere talenten weigeren hun contract te verlengen. Daarop wordt Gabriel Misehouy tot persona non grata verklaard op De Toekomst en Stanis Idumbo Muzambo wordt verkocht aan Sevilla. Verder tovert De Lang zelf een mega-transfer uit zijn broekzak door Jordan Henderson naar Amsterdam te halen. Dat doet de tijdelijke TD zo geheim dat de meeste Ajacieden van niets weten. Ook laat hij verloren zoon Julian Rijkhoff terugkeren naar Amsterdam. "Ik vind van waar we vandaan komen tot waar we nu zijn, dat we daarin al echt een grote slag geslagen hebben", vertelt De Lang voor de camera's van Ajax

Welke transfers gebeurde onder Kelvin de Lang?

IN:

Jordan Henderson van Al-Ettifaq - Gratis

Julian Rijkhoff van Borussia Dortmund - 1.5 miljoen

Kian Fitz-Jim teruggehaald van Excelsior - Einde huur

UIT:

Anass Salah-Eddine naar FC Twente - 1 miljoen

Georges Mikautadze naar FC Metz - Huur met optie tot koop