Nieuws

Oranje Leeuwinnen loten pittig: Engeland van Wiegman tegenstander

Oranje Leeuwinnen loten pittig: Engeland van Wiegman tegenstander

02-05-2023 13:57

De Oranje Leeuwinnen zijn dinsdagmiddag bij de Nations League-loting in het Zwitserse Nyon gekoppeld aan het Engeland van Sarina Wiegman, buurland België en Schotland. 

Het is de eerste keer dat de Nations League ook voor vrouwen wordt georganiseerd. De eerste editie van het landentoernooi,  dat net als bij de heren onderdeel uit gaat maken van de kwalificatiereeks voor de WK's en EK's begin in september. Daarvoor staat voor de ploeg van Andries Jonker het WK in Nieuw-Zeeland en Australië op het programma.

Voor het EK van vorig jaar oefenden de Leeuwinnen - destijds nog onder leiding van Mark Parsons - nog tegen het Engeland van Wiegman. Toen werd met afgetekende cijfers verloren: 5-1. Nederland is voor de Nations League ingedeeld in divisie A. De vier groepswinnaars uit de A-divisie plaatsen zich voor de Final Four die tussen 21 en 28 februari 2024 gepland staan.

WK mogelijk niet uitgezonden in top-vijf landen

Of het WK van dit jaar overal te zien is, blijft de vraag. "De biedingen, in het bijzonder die uit de vijf grote Europese landen, zijn nog steeds zeer teleurstellend en simpelweg onacceptabel", vertelde Gianni Infantino  op een bijeenkomst in Genève, die een flinke maatregel niet schuwt. "We zijn genoodzaakt het WK niet uit te zenden in de vijf landen als de biedingen niet eerlijk verlopen."

Volgens de Zwitserse FIFA-preses zijn de biedingen voor de uitzendrechten tot dusver 'een klap in het gezicht' voor de speelsters. Eindrondes van het vrouwenvoetbal worden gemiddeld zo'n vijftig tot zestig procent minder bekeken, maar dit zegt volgens Infantino maar weinig. "De biedingen van de grote Europese landen zijn 20 tot 100 keer lager dan bij de mannen."