Ajax finalist na knotsgekke, tot twee keer toe gestaakte, Klassieker in De Kuip

ajax naar bekerfinale na knotst
5 april om 22:42
Laatste update: 5 april om 22:43

Ajax heeft zich geplaatst voor de finale van het KNVB-bekertoernooi ten koste van Feyenoord: 1-2. De verhitte Klassieker werd ontsierd door meerdere incidenten en werd twee keer tijdelijk stilgelegd. Een bizar moment in het duel vond plaats in de 62ste minuut: Davy Klaassen werd tot bloedens toe geraakt door een uit het publiek gesmeten aansteker.

Al na 21 seconden voelde arbiter Allard Lindhout zich genoodzaakt het spel voor het eerst stil te leggen. Dat had alles te maken met diverse vuurwerkbommen die werden afgestoken vanuit het Feyenoord-publiek en het rookgordijn dat ontstond door vuurwerk. Na enkele minuten van oponthoud kon het duel worden hervat. De Rotterdammers, gesteund door het thuispubliek, grepen Ajax vanaf het eerste fluitsignaal bij de strot wat resulteerde in een grote kans voor Santiago Gimenez.

De Mexicaan speelde Edson Álvarez kinderlijk eenvoudig uit, kon vogelvrij afstevenen op Ajax-doelman Gerónimo Rulli. De Argentijn kwam als winnaar uit de strijd bij het Zuid-Amerikaanse onderonsje. Vier minuten later lag de bal aan de andere kant van het veld tegen de touwen. Gepruts in de Feyenoord-defensie werd genadeloos afgestraft door Dusan Tadic. De in de spits begonnen Ajax-captain schoot de bal overtuigend in de verre hoek: 0-1.

De openingstreffer leek de ploeg van John Heitinga wat extra energie te geven en de Amsterdammers kropen halverwege de eerste helft wat meer uit hun schulp. Toch bleef Feyenoord de grootste kansen hebben. Op slag van rust kwamen de mannen van Arne Slot op gelijke hoogte. Alireza Jahanbakhsh kon vrij opstomen en slingerde de bal op fantastische wijze voor het doel. Gimenez had ditmaal het vizier wél op scherp staan. Jurriën Timber stond te slapen, waardoor de Feyenoord-spits eenvoudig raak kon koppen. Met zijn tiende treffer in de laatste dertien duels toonde hij zich wederom van levensbelang voor Feyenoord.

Na rust was het Ajax dat snel opnieuw de leiding pakte in Rotterdam-Zuid. Al na zes minuten in het tweede bedrijf was het in drie instanties raak voor de bezoeker. Klaassen stond op de juiste plek - nadat Feyenoord-doelman Timon Wellenreuther op knappe wijze twee pogingen had geblokkeerd - om binnen te volleren. In de 61ste minuut ontspoorde het duel vervolgens volledig.

Na een opstootje tussen Orkun Kökcü en Dusan Tadic - die elkaar voor aanvang van het duel 'gewoon' de hand schudden - kreeg Klaassen door een gek uit het publiek een aansteker tegen zijn hoofd gesmeten. Aan de achterlijke actie hield de Ajacied een bebloed achterhoofd over, waarna de Ajax-spelers resoluut de kleedkamers opzochten. Na een afkoelingsperiode van een half uur namen de Amsterdammers het besluit terug te keren op het veld.

Een donderspeech van John de Wolf ten overstaan van een volle Kuip hoopte het aanwezige publiek tot kalmte te manen. Nadat het duel hervat was, bleek dat Klaassen al na drie minuten niet verder kon door de hoofdblessure. Slot ging 25 minuten voor tijd alles op alles spelen en paste een viervoudige wissel toe. Onder meer Danilo betrad het veld.

Heitinga wisselde op zijn beurt defensief met het brengen van Jorrel Hato en Calvin Bassey. Die keuzes leek lang het gewenste effect te sorteren, want Feyenoord drong aan zonder écht gevaarlijk te worden. In de 87ste minuut stond Rulli aan de grond genageld toen Gimenez uit een vrije trap kon binnenkoppen. De inzet van de Mexicaan spatte uiteen op de paal.

Ondanks elf minuten extra tijd en een slotoffensief van Feyenoord wist Ajax de stand op 1-2 te houden. Kenneth Taylor pakte met een onhandige ingreep ter hoogte van de middellijn nog zijn tweede gele kaart en kan de bekerfinale op zijn buik schrijven.

Dankzij de 1-2 zege van PSV op Spakenburg is de bekerfinale van 2023 dus hetzelfde affiche als dat van vorig jaar. Feyenoord likt de wonden na de eerste nederlaag sinds november en kan het vizier vol op de competitie en de Europa League richten.