Mogelijke scenario's Ajax en Feyenoord

Dit zijn de mogelijke scenario's voor Ajax en Feyenoord na de Klassieker

18 maart 2023 om 23:50
Laatste update: 18 maart 2023 om 23:50

Ajax en Feyenoord staan zondag tegenover elkaar in een razend spannende Klassieker. Voor beide ploegen is er ontzettend veel gebaat bij een overwinning. VoetbalNieuws duikt in de mogelijke scenario's voor zowel Ajax als Feyenoord na het spelen van deze beladen topwedstrijd. 

Scenario 1: Ajax wint

Ajax zal na de goede reeks onder John Heitinga met zelfvertrouwen naar de Klassieker toeleven. Na een teleurstellende periode onder Alfred Schreuder weet de ploeg weer wat winnen is met zeven zeges op rij. De Amsterdammers staan op het moment van schrijven drie punten achter Feyenoord en kunnen zondag met een overwinning direct de koppositie overnemen: Ajax kent namelijk een veel sterker doelsaldo dan Feyenoord.

Wanneer Ajax zondag wint, heeft het de koppositie in eigen hand en zal het voor Feyenoord zeer lastig worden het verschil in doelsaldo te overbruggen. Het doelsaldo van de Amsterdammers is +12 sterker en dat getal zal alleen maar hoger uitvallen wanneer van Feyenoord wordt gewonnen. In de resterende acht wedstrijden is dat verschil haast onoverkomelijk. Wel moet Ajax het nog tegen PSV, AZ en FC Twente opnemen. Voor Feyenoord is het resterende schema een stuk gunstiger.

Scenario 2: Feyenoord wint

Na de 7-1 overwinning op Shakhtar Donetsk van afgelopen donderdag kan Feyenoord een topweek beleven door Ajax te verslaan in de Johan Cruijff Arena. De ploeg van Arne Slot zal veel vertrouwen hebben getankt uit de ruime overwinning in Europa, maar kent door de wedstrijd slechts drie dagen rust. De Amsterdammers hebben de hele week kunnen toeleven naar de kraker en zullen meer uitgerust aan de aftrap staan.

Bij een overwinning op Ajax wordt het verschil tussen de twee ploegen maar liefst zes punten en lijkt de landstitel zo goed als zeker voor Feyenoord. Naast het grote verschil kennen de Rotterdammers op papier ook een makkelijker schema, waardoor het onwaarschijnlijk lijkt dat de ploeg van Slot minstens zes punten meer laat liggen in de laatste acht wedstrijden.

Scenario 3: de ploegen spelen gelijk

Het laatste scenario is dat beide teams genoegen moeten nemen met één punt. Voor Feyenoord zal dit als een overwinning aanvoelen: de koploper behoudt de afstand met Ajax en heeft het behalen van de landstitel volledig in eigen hand. Het doelsaldo zal niet veranderen, maar dat zal de Rotterdammers weinig deren. Met een voorsprong van drie punten én een makkelijker schema lijkt het niet voor de hand te liggen dat de titelstrijd op basis van doelsaldo wordt beslist.

Een saillaint detail is wel dat Feyenoord nog actief is in Europa. De koploper speelt op papier niet de lastigste duels in de Eredivisie, maar staat in april wel twee keer tegenover angstgegner AS Roma in de Europa League. Dat kan mogelijk invloed hebben op de wedstrijden tegen SC Cambuur en FC Utrecht, die na de Europese affiches worden afgewerkt.