Van der Ende: 'Belachelijk als Makkelie om die reden de WK-finale niet krijgt'

15 december om 18:06
Laatste update: 15 december om 18:06

Danny Makkelie ging met maar één missie naar Qatar: de WK-finale fluiten. Omdat Argentinië zich nu verzekerd heeft van een plek in die finale lijken de kansen van de Nederlandse scheidsrechter te slinken. Dat lijkt te komen door de veelbesproken kwartfinale van Oranje tegen de Lionel Messi en co. Voormalig topscheidsrechter Mario van der Ende vindt het 'de grootste flauwekul', laat hij weten tegenover VoetbalNieuws.

Mede door de verhitte strijd tussen Oranje en Argentinië in de kwartfinale van het WK leeft in de media het idee dat Makkelie de finale op zijn buik kan schrijven. "Dat is in mijn optiek de grootste flauwekul", aldus Van der Ende. "Het mag toch niet zo zijn dat je als neutrale scheidsrechter verantwoordelijk wordt gesteld voor de wedstrijd tussen Argentinië en Nederland met zoveel kaarten. Daar heeft Makkelie toch helemaal niks mee te maken. Hier tast je het begrip 'neutraliteit' mee aan. Je mag toch aannemen dat de scheidsrechter er gewoon staat om de wedstrijd naar een goed einde te brengen."

"Dan ga je dus dingen erbij denken die totaal misplaatst moeten zijn", vervolgt Van der Ende. "Je moet uitgaan van de neutraliteit en de kwaliteit van een scheidsrechter. Die ploegen zijn erbij gebaat dat het duel wordt gefloten door de beste scheidsrechters. Dat heeft niks te maken met dat er dan eentje Spaans spreekt, er eentje uit Amerika komt en de ander uit Frankrijk. Je hoort gewoon de beste scheidsrechters te hebben."

Mooi rapport

Van der Ende vond Makkelie goed presteren dit toernooi en schaart hem bij de top van het scheidsrechtersgilde. "Ik vind hem wel bij de beste zes horen. Ik heb al die wedstrijden gezien. De moeilijkheidsfactor van een wedstrijd moet je ook meenemen." Makkelie floot tot nu toe het duel tussen Spanje en Duitsland in de groepsfase en het beslissende duel tussen Argentinië en Polen, waar hij een discutabele penalty gaf na een overtreding van Wojciech Szczęsny op Lionel Messi. "De ondersteuning van de VAR speelt ook mee. Wat dat betreft kan Makkelie terugzien op een heel goed eerste duel en een vrij goed tweede duel. Dan kom je toch met een mooi rapport thuis."

Van der Ende sluit niet uit dat Makkelie alsnog de finale krijgt toegewezen. "Hij ging natuurlijk voor die finale. Voorlopig is hij nog steeds in die race. Het zal spannend zijn. Ik heb zelf rondgelopen bij de FIFA. Geloof me, het is een politiek palet waar je precies het juiste kwastje door jou kleurtje verf gehaald moet zien te krijgen. De berichtgeving is zeer voorbarig", aldus Van der Ende, die benadrukt dat de integriteit van scheidsrechters van groot belang is. "Als hij de finale niet krijgt omdat Argentinië erin staat, vind ik dat belachelijk. Je zet de integriteit van de scheidsrechter volledig op zijn kop. Dat is het belangrijkste wat je hebt."

Van der Ende haalt een voorbeeld aan waaruit blijkt dat de voetballerij volgens hem 'lichtjaren achterloopt'. "Er is ooit een Olympische finale ijshockey geweest. Canada tegen Amerika. Daar stonden alleen maar Canadese scheidsrechters op het veld. Er was geen Amerikaan die daarover zeurde. Waarom niet? Omdat dat gewoon de beste scheidsrechters waren. Die lopen wat dat betreft lichtjaren vooruit op het voetbal."