Engelse media bewonderen Xavi Simons en de wissels van Koeman na halve finale

Dit schrijven Engelse media over Oranje na de pijnlijke uitschakeling
11 juli om 08:59
Laatste update: 11 juli om 09:29

Engelse media hebben de veerkracht van Nederland geprezen na hun nipte nederlaag tegen Engeland in de halve finale van Euro 2024. Ondanks de uiteindelijke uitschakeling, erkennen zij de sterke prestatie van het Nederlandse team en de tactische ingrepen van bondscoach Ronald Koeman.

'Wondergoal onderstreept talent Nederlandse jeugd'


"In een toernooi vol prachtige doelpunten van wonderkinderen, was dit er weer een," schreef The Guardian over de openingsgoal van Xavi Simons. "Simons schoof op met één gedachte in zijn hoofd, enige twijfel verdween toen John Stones terugweek. Een paar meter buiten het strafschopgebied, schoot de middenvelder de bal met rechts richting de verre hoek en versloeg zo Jordan Pickford, die werd verrast door de kracht van het schot ondanks dat hij een hand aan de bal kreeg." 

Hetzelfde medium zag ook voor Denzel Dumfries een cruciale rol bij Oranje. "Hij had bijna een prachtige treffer van Phil Foden voorkomen, nadat hij de bal op de doellijn stopte. De Nederlandse rechtsback had een uitstekende eerste helft. Er was een waarschuwing voor Engeland toen Dumfries een hoekschop tegen de lat kopte", aldus The Guardian.

'Nederland opent sterk onder dreigende luchten'

Op The Telegraph heeft Oranje vooral in de beginfase indruk gemaakt. Het medium beschreef hoe Nederland sterk aan de wedstrijd begon ondanks de moeilijke omstandigheden. "Na een onweersbui kort voor de aftrap, leek Southgate zich zorgen te maken over het veld. De Nederlanders begonnen perfect met de openingstreffer van Xavi Simons na zeven minuten. De aanvaller vond de bovenhoek nadat Declan Rice balverlies leed in zijn eigen helft."

Beide kranten prezen Koeman's tactische wissels, die zorgden voor een nieuwe dynamiek in de wedstrijd. "Koeman verving de geblesseerde Memphis Depay en versterkte zijn middenveld met Joey Veerman," aldus The Guardian. "Hij wisselde ook Donyell Malen voor de grote Wout Weghorst, wiens eerste bijdrage was om Stones te vloeren."

The Guardian merkte tevens op dat de Nederlandse druk aanhield: "De aanblik van Tijjani Reijnders, Schouten en Veerman die het tempo dicteerden, voelde al te bekend. Engeland had verse benen nodig en Southgate reageerde nadat Saka's doelpunt werd afgekeurd voor buitenspel. Foden en een vermoeide Kane maakten plaats voor Palmer en Watkins. Maar de Nederlanders bleven aandringen en het vereiste een cruciale uitdaging van Guéhi om Weghorst te ontzeggen."