Omstreden scheidsrechter mogelijk van halve finale Oranje afgehaald

Opmerkelijk: omstreden arbiter wordt mogelijk van halve finale Oranje afgehaald

8 juli om 18:19

De halve finale op het EK tussen Oranje en Engeland wordt mogelijk toch niet gefloten door Felix Zwayer. De arbiter nam in 2005 nog smeergeld aan en werd in 2021 door Jude Bellingham openlijk bekritiseerd na een wedstrijd van Borussia Dortmund.

De UEFA is gevraagd hoe het kan dat de Duitse arbiter de mogelijkheid heeft gekregen om actief te zijn op het EK 2024. In 2005 raakte Zwayer betrokken bij een matchfixing-schandaal, nadat hij als kroongetuige naar voren stapte in de zaak tegen Robert Hoyzer. Zwayer zelf werd ook beboet en kreeg een schorsing van zes maanden. Hoyzer kreeg maar liefst 2,5 jaar gevangenisstraf.

In december 2021 kwam Zwayer nogmaals in het nieuws. Borussia Dortmund en Bayern München speelden tegen elkaar in de Duitse topper en daarin maakte Zwayer een aantal discutabele beslissingen. Jude Bellingham was zeer pissig en haalde hard uit naar de Duitse arbiter. "Wat verwacht je dan, als je de grootste wedstrijd van Duitsland laat leiden door een scheidsrechter die ooit een duel heeft gemanipuleerd?", zei de destijds 18-jarige middenvelder. Bellingham kreeg een boete van 40.000 euro voor de opmerking.

Er wordt nu gekeken of Zwayer nog wel de wedstrijd tussen Nederland en Engeland woensdagavond mag fluiten. Naar alle verwachting komt er snel duidelijkheid welke scheidsrechter Oranje treft in de halve finale van het EK.