wedstrijdverslag Engeland tegen Zwitserland

Engeland halve finalist na strafschoppenserie tegen Zwitserland

6 juli om 20:40
Laatste update: 6 juli om 20:40

Zaterdagavond namen Engeland en Zwitserland het tegen elkaar op in de kwartfinale van het EK. Engeland wist uiteindelijk met strafschoppen te winnen van de Zwitsers, waardoor The Three Lions het in de halve finale gaan opnemen tegen Nederland of Turkije. 

In de eerste helft wisten beide teams nauwelijks kansen te creëren. De beste poging was een schot van Kobbie Mainoo dat werd geblokt door de Zwitserse verdediging. Vooraf werd er al gevreesd voor een saaie wedstrijd en de eerste helft was daarvan een understatement. Beide ploegen gingen de rust in zonder ook maar één keer op doel te hebben geschoten. 

De tweede helft begon met een stuk meer energie en het was Breel Embolo die in de 75e minuut de score opende. Een voorzet van Dan Ndoye werd slecht verwerkt door de Engelse verdediging en Embolo kon bij de tweede paal scoren: 0-1.

Engeland voerde enkele wissels door in de 78e minuut om de gelijkmaker te forceren, waaronder Eberechi Eze en Luke Shaw. Deze wissels brachten nieuwe dynamiek in het team en Bukayo Saka wist na twee minuten met een prachtig schot via de binnenkant van de paal de gelijkmaker te scoren: 1-1.

In de verlenging bleef het spannend, maar creëerden beide ploegen weinig grote kansen. Declan Rice probeerde in de 95e minuut met een harde knal te scoren, de Zwitserse doelman Yann Sommer wist deze poging echter uit zijn doel te zweven. Eze dreigde in de 99e minuut, maar Schär beging een overtreding om het gevaar te neutraliseren. Na 102 minuten kreeg Bellingham een kansje, maar Sommer kon de bal eenvoudig klem pakken.

De tweede helft van de verlenging had de wedstrijd meer weg van een schaakpartij dan van een voetbalwedstrijd. Beide ploegen leken uit te zijn op strafschoppen en toonden weinig ambitie om naar voren te gaan. Zwitserland liet zich in de slotfase van de verlenging wel zien. Xherdan Shaqiri schoot hard op het doel van de Engelsen, maar Jordan Pickford redde knap. Hierdoor moesten strafschopppen uitkomst bieden over de winnaar. 

Namens de Engelsen schoot Cole Palmer de eerste penalty tegen de touwen. De eerste strafschop van de Zwitsers van Kevin Akanji werd gestopt door Pickford, waardoor Engeland leidde. De volgende nemers schoten allemaal de bal in het doel, waardoor Engeland als winnaar uit de bus kwam. In de halve finale zal Engeland het gaan opnemen tegen Nederland of Turkije.