Gakpo in mooie lijst: deze Nederlanders werden al eens topscorer op het EK

Gakpo op recordjacht: deze Nederlanders werden al eens topscorer op het EK
15 juli om 20:35
Laatste update: 15 juli om 20:35

Cody Gakpo eindigde het EK met drie goals en werd samen met vijf andere spelers topscorer op het toernooi. De aanvaller mag nu de prijs van topscorer in ontvangst nemen en dat lukte al drie keer eerder een Nederlander. VoetbalNieuws.nl vertelt je welke Nederlanders de individuele prijs al eerder wonnen. 

Gakpo was tegen Roemenië ontketend. De aanvaller scoorde en na zijn doelpunt tegen Polen en Oostenrijk stond de teller op drie. Met dit doelpuntentotaal is de Nederlander nu medetopscorer van het EK in Duitsland. Ondanks de uitschakeling van Oranje in de halve finale wist geen enkele andere speler Gakpo voorbij te gaan in het klassement. 

Welke Nederlanders werden al eens topscorer van het EK?

In 1988 was het feest. Niet alleen door de EK-titel van het Nederlands elftal, maar ook door het sterke optreden van Marco van Basten. Hij scoorde er destijds vijf in West-Duitsland en kroonde zich als eerste Nederland topscorer van een EK.

Vier jaar later was het in 1992 weer feest. Dennis Bergkamp volgde Van Basten op door driemaal te scoren en eveneens topscorer van het EK te worden. Echter moet hij zijn titel delen. Karl-Heinz Riedle, Henrik Larsen en Tomas Brolin scoorden er eveneens drie en zo werden zij met vier man topscorer.

Acht jaar later, en voor het laatst in 2000, was de eer aan Patrick Kluivert. Net als Van Basten scoorde Kluivert er vijf en kroonde hij zich topschutter van het EK. Echter moet ook Kluivert zijn titel delen. Savo Milosevic scoorde er eveneens vijf.