'Heim-EM' voorbij voor Duitsland, Spanje naar halve finales, einde carrière Kroos

EK voorbij voor Duitsland, Spanje naar halve finales, einde carrière Kroos

5 juli om 20:36
Laatste update: 5 juli om 20:42

Voor gastland Duitsland is het EK in eigen land voorbij. Die Mannschaft moest vrijdagavond na verlenging haar meerdere erkennen in Spanje, dat in de kwartfinale in Stuttgart met 2-1 zegevierde. Zodoende plaatst de grote favoriet voor de Europese titel zich als eerste land voor de halve finales en zit de carrière van Toni Kroos, één van de grootste Duitse voetballers van de afgelopen decennia, erop. Mikel Merino was de gevierde man.

De Duitse bondscoach Julian Nagelsmann voerde enkele wisselingen door ten opzichte van de achtste finale tegen Denemarken. Zo keerde Jonathan Tah terug na een schorsing en was er op het middenveld plaats ingeruimd voor Emre Can, die daarmee Robert Andrich naar de bank verwees. Spanje begon daarentegen met de verwachte elf.

De eerste helft begon bikkelhard, met veel overtredingen. Dat resulteerde in vroege gele kaarten, voor onder meer David Raum, Antonio Rüdiger en Robin Le Normand. Toni Kroos kwam een aantal keren goed weg. Zo moest Pedri namens Spanje al binnen tien minuten de strijd staken na een stevige tik op de knie van de ervaren Real Madrid-middenvelder.

Kansen waren er mondjesmaat, maar de meeste van Spaanse makelij. Dani Olmo, die inviel voor Pedri, mocht vanaf twintig meter vrij aanleggen. Manuel Neuer redde echter attent. Vervolgens moest de Duitse doelman weer in actie komen, toen Nico Williams vanaf links zijn inmiddels bekende acties tentoonstelde en in de bal richting de korte hoek joeg.

In de rust werd bekend dat Pedri met een zware knieblessure kampt en daardoor zeer waarschijnlijk de rest van het toernooi mist. Zijn vervanger Olmo opende in de 51e minuut de score. Na goed voorbereidend werk van Lamine Yamal was het uiteindelijk de middenvelder van RB Leipzig die de bal keurig achter Neuer kon schuiven en daarmee het thuispubliek in mineur dompelde.

Nagelsmann greep in en bracht onder meer supersub Niclas Füllkrug. Die liet om en nabij de zeventigste minuut voor het eerst echt van zich horen. De spits van Borussia Dortmund legde een bal keurig terug op invaller Andrich, die hem richting de verre hoek krulde. De Spaanse doelman Unai Simón strekte zich echter en redde uitstekend.

Vlak daarna was het Füllkrug zelf met een goede poging. De Duitse targetman gooide zijn lichaam erin en draaide goed weg, maar raakte vervolgens de paal. In het vervolg was Kai Havertz nog dichtbij de gelijkmaker. Havertz stormde door op links en zag Simón ver voor zijn doel staan. De Duitse spelmaker stifte de bal over de Spaanse keeper heen, maar ook over de lat.

In de absolute slotfase van de reguliere speeltijd kreeg Duitsland eindelijk waar het naar hunkerde. Invaller Florian Wirtz trapte een afvallende bal uit een hoge voorzet via de paal tegen het net, waardoor er een verlenging werd afgedwongen.

In die verlenging was het even billenkijpen voor de Spanjaarden. De Duitsers kregen de beste kansen en leken er zelfs nog met een strafschop vandoor te gaan. Marc Cucurella kreeg de bal op zijn arm geschoten, maar die was duidelijk niet langs het lichaam. Scheidsrechter Anthony Taylor besloot echter om niet te gaan kijken naar het VAR-scherm. De Engelse leidsman leek uitermate overtuigd van zijn beslissing, tot grote ontsteltenis van mensen in het stadion en voor de tv.

In de allerlaatste minuut van de verlenging viel vervolgens de beslissing. Mikel Merino won een duel van Rüdiger en kopte de bal achter Neuer.

Zodoende vervolgt Spanje het toernooi. De ploeg van bondscoach Luis de la Fuente komt komende dinsdag weer in actie, om 21.00 uur in München. Dan wacht een treffen met Portugal of Frankrijk. Die twee landen komen later op de vrijdagavond tegen elkaar in actie.