'UEFA grijpt hard in: Merih Demiral geschorst in de kwartfinale tegen Oranje'

'UEFA grijpt hard in: Turkse verdediger geschorst in de kwartfinale tegen Oranje'
4 juli om 20:53
Laatste update: 4 juli om 21:10

Merih Demiral zal er in de kwartfinale tegen Oranje niet bij zijn voor Turkije. De verdediger krijgt naar aanleiding van zijn omstreden juichgebaar in het duel met Oostenrijk een schorsing van twee wedstrijden, zo meldt het Duitse BILD

De Turkse verdediger Merih Demiral is door de UEFA voor twee wedstrijden geschorst vanwege een omstreden gebaar na zijn doelpunt tegen Oostenrijk in de achtste finale van het EK voetbal. Demiral vierde zijn doelpunt met de 'wolvengroet', een symbool van de extreemrechtse Turkse groepering Grijze Wolven. Dit gebaar leidde tot een groot schandaal en een snel ingrijpen van de UEFA.

De Grijze Wolven staan bekend om hun ultranationalistische opvattingen en worden in Duitsland al jaren door de inlichtingendiensten gevolgd. In Frankrijk is de groep sinds 2020 verboden. Tijdens het EK zijn politieke boodschappen zowel op het veld als op de tribunes verboden, waardoor de UEFA besloot streng op te treden tegen Demiral. De schorsing betekent dat hij zowel de kwartfinale tegen Nederland op zaterdag als een eventuele halve finale zal missen.

Demiral verdedigde zijn actie door te stellen dat de groet cultureel bepaald is en niets te maken heeft met een politieke boodschap. "De manier waarop ik feest vierde, heeft iets te maken met mijn Turkse identiteit", aldus de 26-jarige verdediger. "Er was geen verborgen boodschap. We zijn allemaal Turken en ik ben erg trots om Turk te zijn."

De UEFA heeft eerder soortgelijke maatregelen genomen. Zo werd de Albanese speler Arlind Daku voor twee wedstrijden geschorst vanwege nationalistische gezangen na een wedstrijd tegen Kroatië. Ook Engeland-speler Jude Bellingham kreeg een boete van 20.000 euro voor een obscene gebaar, hoewel hij niet werd geschorst.