Dit is waarom Erdogan naar Berlijn reist voor de wedstrijd Nederland - Turkije

Erdogan gaat naar Berlijn voor Nederland - Turkije wegens diplomatieke rel
4 juli om 19:40

De Turkse president Erdogan reist naar Berlijn om de kwartfinale van het EK voetbal bij te wonen tussen Turkije en Nederland. Zijn aankondiging komt te midden van een diplomatieke rel tussen Duitsland en Turkije.

De Duitse regering heeft de Turkse ambassadeur in Berlijn ontboden vanwege een handgebaar van de Turkse speler Merih Demiral tijdens het achtstefinaleduel met Oostenrijk. Demiral vierde zijn doelpunt met een 'wolvengroet', een symbool van de ultranationalistische en extreemrechtse Turkse groepering Grijze Wolven. Deze groepering steunt Erdogan en is buiten Turkije zeer controversieel.

Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser verklaarde op X dat het gebaar niet thuishoort in Duitse stadions en noemde het gebruik van het EK als platform voor racisme onaanvaardbaar. Als reactie riep de Turkse regering de Duitse ambassadeur in Ankara op het matje. Erdogan heeft zijn geplande reis naar Azerbeidzjan afgezegd om zaterdag in Berlijn aanwezig te zijn bij het duel tussen Turkije en Nederland.

De UEFA heeft een onderzoek gestart naar het gebaar van Demiral, wat kan leiden tot een schorsing. Demiral zelf verklaarde dat zijn manier van juichen te maken heeft met zijn Turkse identiteit en dat hij zich van geen kwaad bewust was.

De wedstrijd tussen Nederland en Turkije vindt zaterdag om 21.00 uur plaats in het Olympiastadion in Berlijn.