Voor deze groepering staat de Turkse wolvengroet, het gebaar dat Demiral maakte

Dit betekent de wolvengroet, het gebaar waardoor Demiral geschorst is tegen Oranje

6 juli om 18:29
Laatste update: 6 juli om 18:29

Merih Demiral is er niet bij namens Turkije tijdens de kwartfinale van het EK tegen het Nederlands elftal. De 26-jarige verdediger krijgt een schorsing wegens een obsceen gebaar dat hij maakte na één van zijn treffers tegen Oostenrijk. Hij deed 'de wolvengroet'. Wat betekent dit eigenlijk en waarom is het zo erg voor een groot deel van de Turkse gemeenschap?

Gebaar van extreem rechtse groepering

Het gebaar dat Demiral maakte, was de wolvengroet. Dit is een groet die De Grijze Wolven aan elkaar brengen. Als je een Grijze Wolf bent, dan heb je een ultranationalistisch en dogmatisch beeld van 'de zuivere Turk', aldus columnist Özcan Akyol in De Gelderlander en bij het televisieprogramma Oranje Inside. Deze groepering is zeer conservatief en is tegen de liberale Turkse islam. De combinatie van uiterlijk en een conservatieve religiebeleving kenmerkt hun denkwijze.

Waarom deed Demiral dit?

Demiral is niet per definitie een Grijze Wolf, zo blijkt uit zijn verklaring. "Ik vierde het doelpunt op die manier omdat ik een gebaar wilde maken die de Turkse identiteit weergeeft. Ik zag anderen in het stadion ook dit gebaar maken, daarom deed ik het. Er zat geen verstopte boodschap in. We zijn allemaal Turk, ik ben trots om een Turk te zijn en dat is het doel achter het gebaar."

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Merih Demiral (@merihdemiral)