Tussen Kökcü en Kadioglu: deze Turken hadden ook kunnen schitteren voor een ander

Tussen Kökcü en Kadioglu: deze Turken hadden ook kunnen schitteren voor een ander land

6 juli om 12:31
Laatste update: 6 juli om 12:16

Turkije is zaterdagavond de tegenstander van het Nederlands eftal. De Turken maken indruk en presteren tegen menig verwachting in uitstekend. VoetbalNieuws duikt in de selectie en vertelt je welke spelers ook voor Oranje of een ander land uit hadden kunnen komen.

Orkun Kökcü

Kökcü is wellicht de bekendste speler in Nederland van Turkije. De geboren Haarlemmer had zaterdagavond ook in de basis bij Oranje kunnen staan, maar koos voor een interlandcarrière voor de Turken. Wel doorliep Kökcü de jeugd van Jong Oranje en speelde hij in totaal 19 wedstrijden in het shirt van de jeugdelftallen van het Nederlands elftal. Nu staat de teller al weer op 32 in het shirt van Turkije. Zaterdagavond is de middenvelder echter geschorst tegen Oranje. 

Ferdi Kadioglu

Kadioglu werd geboren in Arnhem en speelde jaren in het shirt van Oranje. De back doorliep de gehele jeugd in Nederland en kwam uit voor alle jeugdelftallen. In totaal staat de teller op 54 wedstrijden in Oranje voordat Turkije aanklopte voor het echte werk. Kadioglu stond enkele jaren bij NEC onder contract totdat Fenerbahce aanklopte. De laatste jaren gaat het hard en nu heeft de back zich in de kijker gespeeld van meerdere Europese topploegen.

Naast Oranje-internationals spelen er ook meerdere Turken met een dubbele nationaliteit van een ander land. Mert Müldür werd geboren in Wenen, maar speelde in tegenstelling tot Kökcü en Kadioglu wel alle jeugdinterlands voor Turkije.

Duitse jeugdelftallen

Een groot deel van de selectie van Turkije werd geboren in Duitsland. Sterspeler en aanvoerder Hakan Calhanoglu werd geboren in Mannheim, maar speelde geen minuut in een Duits shirt. Datzelfde geld voor een van de grotere talenten, Kenan Yildiz. Hij kwam ter wereld in Regensburg, maar speelde eveneens enkel in het Duitse shirt.

Cenk Tosun, geboren te Wetzlar, speelde in de Jeugd van Duitsland, maar koos er in de onder 21 voor om voor Turkije te kiezen. Kaan Ayhan koos een opmerkelijkere route. Hij werd geboren in Gelsenkirchen, speelde in de onder zestien voor Duitsland, de onder zeventien van Turkije, de onder achttien van Duitsland om uiteindelijk voor Turkije te kiezen. Salih Özcan werd geboren in Keulen en speelde in alle jeugdelftallen van Duitsland. Na 61 Duitse optredens koos hij toch voor Turkije.