Wie is Dimitris Giannoulis?

Wie is Dimitris Giannoulis, de Griek die Van 't Schip naar Ajax wilde halen?

1 juli om 09:45

Michael Valkanis liet doorschemeren dat Ajax zich graag in de winterstop had versterkt met Dimitris Giannoulis. Echter maakte de directie van Ajax een andere keuze. Wie is Dimitris Giannoulis? VoetbalNieuws.nl maakt een schets van het voormalige Ajax-target.

Wie is Dimitris Giannoulis?

Dimitrios Christos 'Dimitris' Giannoulis, geboren op 17 oktober 1995 in Katerini, Griekenland. De 28-jarige verdediger is linksbenig en actief als linkervleugelverdediger. Afgelopen seizoen stond hij onder contract bij Norwich City in de Championship, maar sinds 30 juni jongstleden is de Griek clubloos. Zijn contract in Engeland verliep per 1 juli 2024 en dus moet hij op zoek naar een nieuwe werkgever. Sinds 2021 stond hij onder contract bij Norwich. Ook is hij huidig international van het Griekse elftal, in totaal kwam hij 27 keer in actie voor zijn land.

Hoe verloopt de carrière van Giannoulis?

Giannoulis begon met voetballen bij Vataniakos en promoveerde in 2012 vanuit de jeugdopleiding naar het eerste team. Daar speelde hij in het seizoen 2013/2014 twintig wedstrijden op het derde niveau van Griekenland. Na zijn eerste succesvolle seizoen besloot PAOK toe te happen en legde hem vast. Op negentienjarige leefdtrijd maakte Giannoulis de overstap, maar eenmaal onder contract volgde meerdere tussenstappen. Zo werd hij verhuurd aan: Pierikos Katerini, Veria 1960, Anorthosis Famagusta en Atromitos Athene. Uiteindelijk slaagde de linksachter er toch in een basisplaats te veroveren bij PAOK en uiteindelijk won hij de landstitel en de Griekse beker.

Het wekte de interesse van Championship-club Norwich City en in de winter van 2019 besloot de club hem te huren. De deal bevatte een verplichting voor Norwich om hem te kopen bij promotie naar de Premier League. Giannoulis maakte indruk op de supporters van Norwich met zijn aanvallende spel vanaf de linksbackpositie en solide verdedigende prestaties. Na promotie naar de Premier League werd hij permanent overgenomen voor een bedrag van €7.5 miljoen. Uiteindelijk speelde hij 103 wedstrijden in het shirt van de club.

Wat is de transferwaarde van Giannoulis?

Momenteel heeft Giannoulis geen transferwaarde. Doordat de linksachter momenteel clubloos is kan hij gratis opgepikt worden door clubs. Tijdens de laatste update van Transfermarkt.com had hij een waarde van 2.8 miljoen euro. Die waarde lag ooit hoger. Net na zijn overstap van Griekenland richting Engeland steeg zijn geschatte waarde naar zeven miljoen euro. Daarna zou de waarde juist weer gaan afnemen tot de positie waar deze nu is. Het is nog onduidelijk waar Giannoulis volgend seizoen actief zal zijn.

Wat zegt Valkanis over Giannoulis?

'Als we meer versterking hadden gehad, waren de resultaten waarschijnlijk beter geweest en hadden we in Europa meer tegenstand kunnen bieden', zegt Valkanis in een interview met Voetbal International. 'Waarschijnlijk hadden we dan ook derde kunnen worden. We wilden bijvoorbeeld graag Dimitris Giannoulis van Norwich City hebben, iemand waarvan we vonden dat hij kwaliteit en ervaring met zich mee zou kunnen brengen. Hij is eerder al eens getipt bij de leiding van Ajax, in de tijd van Marc Overmars. Helaas koos de directie voor iets anders, dat gebeurt soms.'