Southgate zelfkritisch na moeizame groepsfase Engeland: "Ik ben het probleem"

Southgate zelfkritisch na moeizame groepsfase Engeland:
27 juni om 19:30

Engeland is misschien wel het land dat tot dusver het meest tegenvalt dit EK. Het team met sterren als Jude Bellingham, Harry Kane en Phil Foden kende een teleurstellende groepsfase, waarin nipt gewonnen werd van Servië en The Three Lions niet verder kwamen dan een gelijkspel tegen Denemarken en Slovenië. Bondscoach Gareth Southgate moet het dan ook flink ontgelden in zijn eigen land. 

Southgate kreeg bierbekers naar zich gegooid na het gelijkspel tegen Slovenië op dinsdag en zei dat dit EK zijn "laatste kans" kon zijn. De bondscoach is bezorgd dat de huidige situatie in Duitsland invloed heeft op zijn team en de motivatie om voor Engeland te spelen vermindert.

Southgate, die zag hoe Phil Foden tijdelijk het kamp verliet voor de geboorte van zijn derde kind, vreest dat zijn team terugkeert naar periodes waarin de druk spelers belemmerde om van internationale wedstrijden te genieten. "Onze wereld is nu compleet anders en ik heb het gevoel dat ik het probleem ben", zei Southgate. "We moeten het plezier in het spelen voor Engeland behouden. Als dat niet lukt, begrijp ik dat mensen mij daarvoor afrekenen, maar het is cruciaal dat de fans achter de spelers blijven staan."

Ondanks het behalen van de knock-outfase met een overwinning en twee gelijke spelen, werd Southgate bekritiseerd na de wedstrijd in Keulen. Hij betrad na het laatste fluitsignaal het veld om de fans te bedanken, ondanks hun boosheid. "Ik snap het, ze zijn niet blij met mij", gaf hij toe. "Ik ga niet verstoppen en moet mijn spelers de onbevreesdheid tonen die ik van ze eis op het veld."

Southgate gaf in een interview met de Duitse krant Bild aan dat hij waarschijnlijk zou stoppen als zijn team niet verder komt dan het winnen van het EK. Ondanks de teleurstellende resultaten in de groepsfase, herinnerde hij zijn spelers aan hun prestatie om de knock-outfase te bereiken.

John Stones steunde Southgate na zijn vierde grote toernooi en prees zijn karakter en emotionele controle. "We voelen de spanning van een kleine minderheid in de tribunes", zei Stones. "We vechten voor elkaar en voor het shirt, proberen ieders droom waar te maken, maar we weten dat we moeten verbeteren."