België overleeft duel met Oekraïne en bereikt knock-out fase van EK

Billenknijpend België overleeft spannende laatste speelronde als nummer twee

26 juni om 19:55

België heeft zich ondanks een gelijkspel tegen Oekraïne geplaatst voor de knock-out fase van het EK. De Belgen speelden met 0-0 gelijk, maar door het resultaat op het andere veld zijn de laatste zestien een feit.

In de razendspannende Groep E, waarin elk land over drie punten beschikte, begon België als nummer twee en Oekraïne als nummer vier. De Belgen hadden wederom geen plaats in de basisopstelling voor Johan Bakayoko. Oekraïne begon in een andere formatie, met twee spitsen en vijf verdedigers. Dat ging ten koste van sterspeler Mykhailo Mudryk en de routinier Andriy Yarmolenko.

Al vroeg in de wedstrijd kreeg Romelu Lukaku - die al drie keer in buitenspelpositie scoorde - een opgelegde kans na een steekpass van De Bruyne. De spits was te lief voor de bal en miste. Na dat moment was het Oekraïne dat het initiatief pakte en wat speldenprikjes uitdeelde via Roman Yaremchuck, die een verleden heeft in België bij Club Brugge. Aan de kant van België was het voor rust nog De Bruyne die voor al het gevaar moest zorgen, maar goals werden er in de eerste helft niet gemaakt.

Na de rust was het België dat wat sterker werd. Jerémy Doku vond Lukaku bijna en diezelfde spits schoot nog een keer te slap in. Toch moesten de Rode Duivels steeds uitkijken voor de Oekraïense tegenstoot, omdat de druk er bij hen het meest op lag. Invaller Yannick Carrasco werd nog gevaarlijk met een een hard schot op de vuisten van Anatoliy Trubin, waarna ook Bakayoko als invaller binnen de lijnen kwam.

Met Bakayoko in de ploeg was het vooral tegenhouden voor België. De Oekraïners kregen kansen door Artem Dovbyk en Malinowsky, maar Casteels wist steeds redding te brengen. Bakayoko zelf verzuimde de wedstrijd in het slot te gooien, maar dat hoefde niet.

Roemenië eindigt als groepswinnaar met vier punten, gevolgd door nummer twee België. Slowakije gaat als één van de beste nummers drie door.