Hierom is Oranje al bijna zeker van een plek in de achtste finales van het EK

Oranje is al zeker van een plek in de achtste finales van het EK: dit is waarom

25 juni om 17:15
Laatste update: 25 juni om 17:15

Het Nederlands elftal heeft zich maandagavond zonder te spelen geplaatst voor de achtste finales op het EK. Oranje speelt dinsdagavond nog de groepswedstrijd tegen Oostenrijk, maar ongeacht dat resultaat zal het zich voegen bij de laatste zestien landen. VoetbalNieuws.nl vertelt je hoe dat in elkaar steekt.

Hoe heeft Oranje zonder te spelen zich geplaatst voor de achtste finale op het EK?

De nummers één en twee van de zes groepen gaan door naar de achtste finales van het EK. Daarnaast kwalificeren de vier beste nummers drie zich ook voor de knock-outfase, waardoor zestien teams doorgaan. Nederland heeft na twee groepswedstrijden vier punten en zelfs bij verlies tegen Oostenrijk is het gekwalificeerd. Het was daarvoor wel afhankelijk van Albanië - Spanje en Kroatië - Italië. Omdat de Kroaten uiteindelijk derde werden in de poule met twee punten en Hongarije uit Groep A maar drie punten heeft, hoort Oranje hoe dan ook bij de beste nummers drie, mocht het verliezen van Oostenrijk.

Wat zijn de mogelijke tegenstanders van Oranje in de achtste finales van het EK?

Nederland speelt de volgende ronde tegen de nummer twee van groep F (Portugal, Turkije, Tsjechië en Georgië) bij groepswinst, de nummer twee van groep E (België, Oekraïne, Slowakije en Roemenië) bij een tweede plaats, of de winnaar van groep A, B of C bij een derde plaats.