Nederland door als nummer drie, hoe ziet het vervolg van het EK er mogelijk uit?

De route van Oranje naar de finale van het EK 2024
25 juni om 20:30
Laatste update: 17 juni om 14:42

Het Nederlands elftal staat komende zomer voor een grote uitdaging: het winnen van het EK 2024 in Duitsland. Na de overwinning in 1988 is het tijd voor een nieuwe triomf. Welke tegenstanders treft Nederland mogelijk? VoetbalNieuws.nl zocht het voor je uit.

Nederland is op het EK ingedeeld in groep D bij Frankrijk, Oostenrijk en Polen. Als nummer drie gaat Oranje naar de volgende ronde, maar welke landen zullen zij daar mogelijk treffen?

Achtste finale: een grote tegenstander wacht

Als nummer drie kent Nederland in de achtste finales meteen een moeilijke route. Het is nog altijd niet duidelijk welke tegenstander Nederland precies gaat treffen. Daarvoor moet eerst de gehele derde speelronde afgerond worden. Toch is er al wel wat bekend over een mogelijke tegenstander. Hoogstwaarschijnlijk wacht Engeland in de achtste finales. Mochten The Three Lions eerste worden, dan zal Nederland op 30 juni in Gelschenkirchen spelen.

Kwartfinale: Italië of Zwitserland

Mocht Nederland de achtste finales tegen Engeland overleven, dan zal in de kwartfinale wederom een groot land wachten. Op het nippertje ging de Azzurri door na een late treffer tegen Kroatië, terwijl Zwitserland lang indruk maakte tegen Duitsland. Toch kopte Niclas Füllkrug toch nog de gelijkmaker tegen de touwen en dus werden de Zwitsers tweede. De kwartfinale zal Oranje mogelijk in Düsseldorf spelen op 6 juli.

Halve finale: rematch met Oostenrijk of treffen met België

Als Oranje beide grote wedstrijden wint, dan wacht de halve finale mogelijk in Dortmund op 10 juli. Het zal wederom geen makkelijke wedstrijd worden, want een rematch met groepshoofd Oostenrijk lonkt. Ook behoren het groepshoofd van Poule E, mogelijk België en een verrassing als Slovenië tot de mogelijkheden. Wel lijkt Nederland landen als Portugal, Duitsland, Frankrijk en Spanje te ontlopen.

Finale: het sterkste land wacht

Als Nederland de halve finale wint, wacht op 14 juli de finale. De tegenstander is mogelijk Frankrijk, of een van de andere topfavorieten.