Nieuws

'Nederland in gesprek met Emiraten over uitlevering van aangehouden Promes'

'Nederland in gesprek met Emiraten over uitlevering van aangehouden Promes'

1 maart - 15:03

Nederland is in gesprek met de Verenigde Arabische Emiraten om een mogelijke uitlevering van Quincy Promes. Het werd eerder op de vrijdag al bekend dat de voetballer staande is gehouden in Dubai toen hij met zijn ploeg terug wilde keren naar Rusland. 

Volgens onder meer de NOS kijkt Nederland nu naar de mogelijkheden om Promes terug naar het eigen land te halen. Promes werd onlangs veroordeeld tot een celstraf van zes jaar vanwege betrokkenheid bij grootschalige cocaïnehandel. De afgelopen jaren was Promes in Rusland te vinden bij Spartak Moskou. Rusland kent geen uitleveringsverdrag met Nederland en daarom was de voetballer vooralsnog niet op te halen. 

De voetballer zou donderdag zijn aangehouden op Dubai, maar niet vanwege de straf die in Nederland loopt. Promes zou betrokken zijn geraakt bij een verkeersongeval en daarna de plaats delict zijn ontvlucht. Nederland kent sinds 2021 een uitleveringsverdrag met de Verenigde Arabische Emiraten. Die kan worden ingezet bij mensen 'die worden gezocht met het oog op strafvervolging of tenuitvoerlegging van een onherroepelijk vonnis'. 

Naast de zes jaar celstraf die Promes onlangs kreeg opgelegd, werd de voetballer in 2023 ook al veroordeeld tot anderhalf jaar celstraf vanwege een steekincident. De neef van Promes werd tijdens een familiefeest in de knie gestoken.