Breaking news

Ajax doet boekje open: 'Xavi had interesse, Ten Hag, Potter en Italiaan op lijst'

Ajax doet boekje open: 'Xavi had interesse, Ten Hag, Potter en Italiaan op lijst'

26 april - 06:39 Laatste update: 06:58

Bij Ajax heerst een gevoel van urgentie om de vacature voor hoofdtrainer spoedig te vullen. Marijn Beuker, de directeur voetbal, en Kelvin de Lang, hoofd scouting, benadrukken in gesprek met De Telegraaf het kritieke belang van deze aanstelling terwijl ze hun strategische overwegingen dicht bij de borst houden.

 "Het selecteren van de juiste hoofdtrainer is cruciaal; we kunnen hier geen fouten in maken," verklaart Beuker.  De zoektocht naar de nieuwe coach wordt gekenmerkt door een mengeling van voorzichtigheid en daadkracht. Hoewel Ajax idealiter wacht op Erik ten Hag, die momenteel bij Manchester United zit, houdt de club ook rekening met andere kandidaten zoals Francesco Farioli, de huidige coach van OGC Nice, en Graham Potter, die recentelijk zijn taken bij Chelsea neerlegde.

De leiding van Ajax spreekt met respect over de invloed van de tijdelijk geschorste algemeen directeur Alex Kroes, wiens visie nog steeds de richting van de club bepaalt. Ondanks zijn voorkeur voor Ten Hag, die van 2018 tot 2022 grote successen met Ajax vierde, bereidt de club zich voor op alternatieve mogelijkheden. “We willen op Erik wachten, maar er is een moment waarop je moet doorgaan," legt Beuker uit. Dit onderstreept de noodzaak om tijdig een besluit te nemen, met de eerste training die gepland staat voor half juni.

Farioli en Potter worden gezien als sterke alternatieven, mocht Ten Hag definitief 'nee' zeggen. Beuker merkt op dat met de aanstaande transferperiode en de opstart van het nieuwe seizoen de druk toeneemt om snel een geschikte kandidaat te vinden. “Het is een complexe situatie. Je wilt de juiste keuze maken zonder overhaaste beslissingen te nemen die toekomstige opties kunnen blokkeren," voegt hij toe.

In de gesprekken met potentiële kandidaten heeft Ajax ook Xavi Hernandez van FC Barcelona benaderd, die ondanks zijn interesse in het project, heeft aangegeven zijn contract bij Barça, dat loopt tot zomer 2025, te willen uitdienen. “Onze shortlist is zorgvuldig samengesteld. We kunnen het ons niet veroorloven om risico’s te nemen," besluit Beuker. De situatie rond de nieuwe Ajax-coach blijft in beweging, met diverse bekende namen die nog in de running zijn. De club staat voor belangrijke beslissingen die de koers voor de komende seizoenen zullen bepalen.