Wedstrijdverslag PSV - RKC en Feyenoord - Excelsior

RKC veilig ondanks nederlaag tegen 'Ibiza'-PSV, Excelsior moet nacompetitie in

19 mei om 16:27

RKC heeft zich zondagmiddag veilig gespeeld in de laatste speelronde van de Eredivisie. De Waalwijkers verloren weliswaar met 3-1 van PSV, maar hebben nog altijd een beter doelsaldo dan concurrent Excelsior: de Rotterdammers verloren de stadsderby in De Kuip tegen Feyenoord en moeten zich melden in de nacompetitie.

PSV - RKC 3-1

PSV is al lang en breed kampioen en de ploeg van Peter Bosz besloot in de week vóór het treffen met RKC op vakantie te gaan in Ibiza. Het besluit van de landskampioen kon op enkele fronsblikken rekenen in de voetbalwereld, aangezien RKC nog vol in de strijd om lijfsbehoud meedeed. De twee ploegen trapten om 14.30 uur af en de Eindhovenaren begonnen wat traag aan het duel.

De slaperigheid van PSV werd in de slotfase direct afgestraft: Richonell Margaret zorgde na een kwartier spelen voor de Waalwijkse voorsprong. Na de openingstreffer werd PSV wakker en ging de kampioen spelen voor de comeback. Op slag van rust maakte Luuk de Jong gelijk, waarmee zijn doelpuntenaantal op 28 kwam voor het seizoen. Dezelfde De Jong mocht in de slotfase aanleggen voor een strafschop. De aanvoerder gleed uit, maar scoorde wel, waardoor hij gelijkkwam in doelpunten met Vangelis Pavlidis van AZ.

De thuisploeg probeerde in de tweede helft door te pakken en werd daar uiteindelijk ook voor beloond in de slotfase. Een eigen doelpunt van Julian Lelieveld haalde alle hoop van RKC weg, maar ondanks de 3-1 nederlaag is RKC veilig en is plek vijftien een feit.

Feyenoord - Excelsior 4-0

Excelsior moest zondag een positief resultaat neerzetten in de stadsderby tegen Feyenoord om nog kans te maken de nacompetitie te ontlopen. De nummer twee van de Eredivisie had echter geen zin om de stadsgenoot punten cadeau te geven. In de laatste wedstrijd van trainer Arne Slot was Feyenoord heer en meester en dat was terug te zien in het scoreverloop.

Die treffers vielen wel pas in het tweede bedrijf. Gernot Trauner zette direct in de tweede helft zijn ploeg op voorsprong en maakte daarmee zijn eerste treffer in dienst van Feyenoord. Een kwartier later volleerde Ondrej Lingr fraai binnen en was de wedstrijd al gespeeld. Een kwartier voor tijd zorgde David Hancko, die al het hele seizoen positief opvalt, voor de 3-0. Lutsharel Geertruida zorgde in de slotfase voor de kers op de taart met de vierde treffer.

Door de nederlaag moet Excelsior de nacompetitie is en is ADO Den Haag de tegenstander in de halve finales van de play-offs. Feyenoord had plek twee al binnen, maar neemt op een fraaie manier afscheid van Slot, die naar Liverpool FC vertrekt.