Nieuws

Zo kan Ajax zich alsnog kwalificeren voor de groepsfase van de Europa League

Zo kan Ajax zich alsnog kwalificeren voor de groepsfase van de Europa League

13 mei - 08:05 Laatste update: 08:05

Ajax heeft een tegenvaller te verwerken na de plaatsing van Fiorentina voor de finale van de Conference League. De Amsterdammers hadden gehoopt op een directe plaats in de groepsfase van de Europa League, maar die kans is nu iets kleiner geworden. VoetbalNieuws.nl legt je uit hoe dat in elkaar steekt én hoe Ajax alsnog de Europa League-groepsfase kan bereiken.

Waarom is de finaleplaats van Fiorentina slecht nieuws voor Ajax?

Ajax staat momenteel vijfde in de Eredivisie. Normaal gesproken geeft die plaats recht op een ticket voor de voorronde van de Europa League, maar Ajax' directe toegang tot de Europa League hangt af van andere teams. Normaal gesproken zou een team dat de Conference League wint en al gekwalificeerd is voor de Champions League of Europa League via hun nationale competitie, een extra Europa League-ticket vrijmaken. Ajax staat op basis van haar recente prestaties goed op de UEFA-coëfficiëntenlijst en zou dit extra ticket kunnen krijgen.

Echter, Fiorentina heeft zich nog niet gekwalificeerd voor de Europa League via de Italiaanse Serie A. Als Fiorentina wint, komt er dus geen extra ticket vrij, wat slecht nieuws is voor Ajax. Dit was anders geweest als Club Brugge, die in de halve finale door Fiorentina werd verslagen, de Conference League-finale had gewonnen en zich via de Belgische competitie kwalificeert voor Europees voetbal, waar het dik naar uitziet.

Jorrel Hato als aanvoerder van Ajax in actie in de Europa League

Hoe kan Ajax de groepsfase van de Europa League bereiken?

Er zijn nog enkele manieren waarop Ajax toch direct in de groepsfase van de Europa League kan komen:

1. Ajax moet als vijfde eindigen in de Eredivisie.

2. Fiorentina moet de finale van de Conference League winnen én in de top zeven eindigen in Italië

3. Olympiakos moet de finale van de Conference League winnen en kampioen van Griekenland worden

De kans dat Ajax alsnog de groepsfase van de Europa League ingaat, is dus nog aanwezig, maar de kans is behoorlijk klein. De Amsterdammers zijn daarin ook afhankelijk van andere buitenlandse teams die nog flink aan de bak moeten: Fiorentina moet negen punten goedmaken op SS Lazio, maar speelde wel twee wedstrijden minder. Olympiakos moet in twee wedstrijden vijf punten goedmaken. 

Los van dit alles én de bovenstaande scenario's moet Ajax ook hopen dat FC Porto derde blijft en de Portugese beker wint. Sporting Portugal is de tegenstander in de finale. Door een overwinning van FC Porto op zondag is de kans op plek drie wel goed aanwezig.