Nieuws

Hierom kan Quincy Promes vanuit Dubai elk moment uitgeleverd worden aan Nederland

Hierom kan Quincy Promes vanuit Dubai elk moment uitgeleverd worden aan Nederland

2 mei - 12:34 Laatste update: 12:35

In Dubai is het uitleveringsproces van Quincy Promes van start gegaan. De voetballer, die in Rusland speelt, is eerder in Nederland veroordeeld voor ernstige misdrijven maar wist uitlevering te ontwijken vanwege het ontbreken van een verdrag met Rusland. Zijn aanhouding in Dubai brengt echter nieuwe mogelijkheden met zich mee, aangezien Nederland en de Verenigde Arabische Emiraten wel een uitleveringsverdrag hebben.

Hoe werkt het uitleveringsproces van Quincy Promes?

Volgens advocaat Kerem Canatan draait de beslissing in Dubai puur om de feiten. "De uitleveringsrechter in Dubai kijkt alleen maar naar de feiten waar Promes verdacht van wordt en of daar minstens één jaar gevangenisstraf op staat. Nou, dat is zo in het geval van Promes. Dan gaan ze beoordelen of er redenen zijn om de uitlevering te weigeren", vertelt hij aan AT5.

De rechtszaak tegen Promes in Dubai concentreert zich op zijn eerdere veroordelingen in Nederland voor cocaïnehandel en een geweldsincident. Hij kreeg zes jaar cel voor cocaïnehandel en anderhalf jaar voor het neersteken van zijn neef. Canatan bespreekt verder mogelijke hindernissen voor uitlevering. "Het kan zijn dat ze zeggen dat Nederland niet de juiste papieren heeft verzonden of dat het uitleveringsverzoek niet op de juiste manier is ingediend."

"Andere weigeringsgronden zijn bijvoorbeeld als het gaat om een politiek delict of als iemand de doodstraf zou kunnen krijgen", vervolgt hij. "Of als het een strafbaar feit in het land zelf op zou leveren. Maar ik verwacht wel dat hij nog dit jaar in Nederland is. Mits de uitlevering wordt toegestaan."