Nieuws

Alle scenario's op een rijtje: wanneer kan Vitesse degraderen uit de Eredivisie?

Alle scenario's op een rijtje: wanneer kan Vitesse degraderen uit de Eredivisie?

11 april - 14:10 Laatste update: 13 april - 19:16

Na de pijnlijke nederlaag in de Gelderse derby zakte Vitesse af naar de laatste plaats van de Eredivisie. Zaterdagavond volgde het 6-0 verelies tegen PSV. Directe degradatie lijkt daarmee steeds dichterbij te komen. Maar wanneer kan Vitesse nou officieel degraderen naar de Keuken Kampioen Divisie? Voetbalnieuws.nl zet het voor je op een rij.

Met zeventien punten uit dertig wedstrijden bezit Vitesse sinds vorige week zondag de laatste plek in de Eredivisie. Volendam staat momenteel zeventiende met twee punten meer dan Vitesse. Om directe degradatie te ontlopen moeten de Arnhemmers ook het gat van zeven punten op RKC Waalwijk goed zien te maken.

Speelschema
Met nog vier wedstrijden te spelen dit Eredivisie-seizoen wordt dat een lastige kluif voor Vitesse. De ploeg van Edward Sturing zal drie wedstrijden moeten winnen, terwijl concurrenten Volendam en Excelsior twee wedstrijden moeten verliezen. Dit alles betekent dat 5 mei een gitzwarte dag in de geschiedenis van Vitesse kan worden.

Mocht het verschil van acht punten met plek zestien in stand blijven, dan is speelronde 31 namelijk dé ronde dat Vitesse na 35 jaar weer verdwijnt van het hoogste toneel. Een schamele troost voor de fans is wellicht het feit dat het in de geschiedenis al eens veel slechter is gegaan. Vitesse debuteerde namelijk in het seizoen 1971/1972 pas in de Eredivisie, om daarna ook meteen weer te degraderen. Van 1977 tot en met 1981 speelde de club aan de Rijn vervolgens drie seizoenen lang op het hoogste niveau en vanaf 1990 tot aan nu weer.

Tegenstanders
De punten zullen behaald moeten worden tegen Fortuna Sittard (thuis), FC Utrecht (uit), sc Heerenveen (uit) en Ajax (thuis). Concurrent Volendam speelt nog lastige wedstrijden tegen Sparta Rotterdam (uit), Ajax (thuis), FC Twente (uit) en Go Ahead Eagles (thuis).

Laatste scenario: club houdt op met bestaan
Vitesse maakt zich grote zorgen om het voortbestaan van de club vanwege problemen met de financiën en een mogelijke overname. Trainer Edward Sturing liet 13 april al tegenover ESPN weten dat de club dit seizoen al dreigt te verdwijnen.