Nieuws

Problemen in Amsterdam: wanneer eindigde Ajax voor het laatst buiten de top vier?

Problemen in Amsterdam: wanneer eindigde Ajax voor het laatst buiten de top vier?

28 april - 15:12 Laatste update: 13:39

Ajax kent een lastig seizoen en moet nog flink aan de bak de komende weken om Europees voetbal veilig te stellen. VoetbalNieuws dook in de boeken en vertelt je wanneer de Amsterdammers voor het laatst buiten de top vier eindigden.

Als Ajax één ding is, is het wel consistent. Afgelopen seizoen werden de Amsterdammers derde, maar in de jaren ervoor was het een repeterend verhaal. Viermaal op rij eerst, viermaal op rij tweede en daarvoor viermaal op rij weer eerste. Dat Ajax behoort tot de traditionele top drie is ook meer dan logisch aangezien zij sinds 1966 slechts vier keer buiten de tot drie eindigden, een prestatie op zich.

Wanneer eindigde Ajax voor het laatst buiten de top vier?

Ajax stelt dit seizoen op alle vlakken teleur. Sportief en bestuurlijk zit de club in zwaar weer en wekelijks wordt de malaise groter. Met nog vier speelrondes te gaan, staan de Amsterdammers vijfde. Het gat naar nummer vier AZ is zeven punten en die brug lijkt te ver om nog te overbruggen.

Als we in de geschiedenisboeken duiken, dan zien we dat Ajax voor het laatst in het seizoen 1999/2000 buiten de top vier eindigde. Trainer Jan Wouters kreeg het niet voor elkaar om successen te beleven bij Ajax dat achter PSV, SC Heerneveen, Feyenoord en Vitesse eindigde. De voormalig Ajacied werd halverwege het seizoen ontslagen, maar ook Hans Westerhof kon het tij niet keren. Opvallend genoeg eindigde Ajax een jaar eerder ook al buiten de top vier. Halverwege 1999 eindigden de Amsterdammers op de zesde plaats, de laagste eindnotering in de afgelopen vijftig jaar.