Koeman ziet spitsenprobleem bij Oranje: 'We hebben niet heel veel keus'

20-03-2023 18:21

Ronald Koeman ziet in dat het gebrek aan spitsen in Nederland een probleem is. De bondscoach haalt de selectie van Brian Brobbey aan om aan te tonen dat de spoeling dun is.

Koeman begint deze week voor zijn tweede termijn als bondscoach van het Nederlands elftal. De trainer van Oranje kreeg in Zeist vragen over het gebrek aan spitsen en ziet in dat er weinig opties zijn. "Nouja we hebben niet heel veel keus. In dat opzicht hebben we een probleem, maar binnen deze selectie kunnen een aantal jongens daar prima spelen. Dat is het probleem niet", begint Koeman.

Als voorbeeld geeft Koeman het selecteren van Brobbey. De spits is bij Ajax niet zeker van zijn plek, maar zit toch bij Oranje. 'De selectie van Brobbey geeft aan dat we niet heel veel mogelijkheden hebben. Je selecteert uiteindelijk een jongen die niet basisspeler is bij Ajax, maar wel iemand met toekomst. Waarvan iedereen nog steeds denkt dat dat toekomst is. Ik ken hem verder niet, maar ik heb hem toen bij Ajax gesproken. Het is duidelijk dat als ik meerdere keuzes op die positie had gehad dan kijk je naar: wie speelt er? Wie heeft er ritme van wedstrijden?"

Ook de positie in het elftal van Wout Weghorst komt ter sprake. Waar de spits van Manchester United normaal bekend stond als pinchhitter, speelt hij nu wekelijks op het hoogste niveau. Volgens Koeman is de aanvaller daarom ook zeker geen plan b. "Dat was ook altijd de reden voor mij in mijn vorige periode om te kiezen voor Luuk de Jong en niet voor Wout omdat ik Luuk de Jong een betere pinchhitter vond dan Wout was. Hij heeft zich nu dusdanig ontwikkeld dat hij gewoon een serieuze optie is."