Het Argentijnse elftal: álles wat je móét weten over de tegenstander van Oranje

08-12-2022 17:15 Laatste update: 17:18

Het Nederlands elftal van bondscoach Louis van Gaal neemt het vrijdag om 20.00 uur op tegen het Argentinië van Lionel Messi en co. in de kwartfinale van het WK 2022 in Qatar. Wat weten we eigenlijk allemaal over het voetbalelftal van de Argentijnen? VoetbalNieuws geeft je een overzicht van de vedette's, de prijzenkast en andere opmerkelijke feitjes uit de geschiedenis.

Argentinië kwalificeerde zich als groepswinnaar voor de achtste finale, maar dat leek voor het toernooi vanzelfsprekender dan na het eerste duel. De ploeg van bondscoach Lionel Scaloni ging namelijk uiterst verrassend met 1-2 onderuit tegen Saudi-Arabië. Door de 2-0 zege op Mexico en de 0-2 zege op Polen herstelden de Argentijnen zich uitstekend en werden ze alsnog groepshoofd.

Doordat Argentinië als eerste eindigde in Poule C stond er een duel met Australië te wachten in de achtste finale. De Australiërs eindigden knap als tweede in Poule D achter Frankrijk, maar boven Tunesië en Denemarken. Vooraf was Argentinië ook voor deze wedstrijd de gedoodverfde favoriet, maar makkelijk hadden Messi en co. het zeker niet. Nadat Argentinië op een 2-0 voorsprong was gekomen, zorgde Enzo Fernández er met een eigen doelpunt voor dat de spanning terugkwam in het duel. In de slotfase moesten Lisandro Martínez en doelman Emiliano Martínez nog ingrijpen om de gelijkmaker van Australië te voorkomen. Dat lukte, waardoor Argentinië zich verzekerde van de kwartfinale tegen Oranje.

De sterspelers van Argentinië

Messi is natuurlijk de absolute vedette van het Argentijnse elftal. Ook dit WK bewijst de aanvaller van Paris Saint-Germain zijn waarde voor zijn land. Al drie keer vond Messi het net en daarnaast gaf hij ook één assist. Naast Messi speelt routinier Nicolás Otamendi een ijzersterk toernooi. De verdediger van Benfica houdt achterin het slot op de deur.

In de aanval is er een wisseling van de wacht gaande. Terwijl Lautaro Martínez in principe de absolute nummer één was in de spits, is het Julián Álvarez die de laatste duels indruk maakt bij de Argentijnen. De aanvaller van Manchester City scoorde al twee keer en heeft de dramatisch presterende Lautaro naar de bank verdreven. Het 22-jarige talent is niet de enige jongeling die zich dit WK in de basis speelde. Ook Enzo Fernández maakt de nodige indruk. Niet voor niks is hij dan ook VN’s One to Watch.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door voetbalnieuws.nl (@voetbalnieuws.vn)

Prijzenkast 

In tegenstelling tot het Nederlands elftal won Argentinië al een legio aan prijzen. Het land werd al twee keer wereldkampioen, mede dankzij een overwinning op Oranje in 1978. Onder leiding van Diego Maradona en de Hand van God schreef Argentinië daar in 1986 een tweede WK-winst bij. Daarnaast wonnen de Argentijnen vijftien (!) keer de Copa América, waarvan de laatste in 2021 met Messi als de grote uitblinker. Tot slot won Argentinië ook eenmaal de Confederations Cup en twee keer de gouden medaille op de Olympische Spelen. Ook bij één van de twee medailles op de Olympische Spelen was de toen nog piepjonge Messi betrokken.