De Verenigde Staten: álles wat je moet weten over de WK-tegenstander van Oranje

02-12-2022 14:30 Laatste update: 14:48
1

Het Nederlands elftal van bondscoach Louis van Gaal speelt zaterdag om 16.00 uur de achtste finale van het WK 2022 in Qatar. De Verenigde Staten is daarin de tegenstander. Wat weten we eigenlijk allemaal over het voetbalelftal van Amerika? VoetbalNieuws geeft een overzicht van de sterspelers, de gewonnen prijzen en overige prestaties.

Het Amerikaanse elftal kwalificeerde zich als tweede van Groep B voor de achtste finale van het WK. In het eerste duel speelden de mannen van bondscoach Gregg Berhalter gelijk tegen Wales. In die wedstrijd maakte Timothy Weah, zoon van George Weah, de openingstreffer op aangeven van sterspeler Christian Pulisic, waarna Gareth Bale in de slotfase de stand gelijk trok via een penalty. Ook het tweede WK-duel eindigde in een gelijkspel. Amerika hield Engeland knap op 0-0. Tot slot werd er gewonnen van Iran door een doelpunt van Pulisic, waardoor kwalificatie voor de knock-outfase een feit was.

De sterspelers van Amerika

De absolute sterspeler van de VS is dus Pulisic. Op dit WK is de aanvaller annex middenvelder al goed voor een goal en assist. De vliegensvlugge technicus maakte jarenlang furore bij Borussia Dortmund, waarna Chelsea FC besloot 64  miljoen euro voor hem neer te tellen. Bij de Londenaren won Pulisic de Champions League, maar hij is niet altijd zeker van een basisplaats. Ondanks dat kan de spelverdeler met 26 goals en 21 assists in 133 wedstrijden in onder meer de Premier League prima cijfers overleggen. Mede door zijn tot nu toe uitstekende WK zou het Manchester United van Erik ten Hag geïnteresseerd zijn om de nog altijd pas 24-jarige voetballer deze winter over te nemen van Chelsea. Bij een goede wedstrijd tegen Oranje zal de voormalig trainer van Ajax mogelijk vaart achter die transfer willen zetten.

Naast Pulisic zijn het vooral Weston McKennie, Tyler Adams, Sergiño Dest en Yunus Musah die uit het oog springen. Eerstgenoemde is een gewaardeerde kracht bij Juventus en is vooral verdedigend sterk, net als de bij Leeds United spelende aanvoerder van de VS: Adams. Dest speelde jaren voor Ajax en FC Barcelona en werd dit seizoen door de Catalanen verhuurd aan AC Milan. Musah staat al jarenlang te boek als een groot talent. De middenvelder speelde in de jeugd van Arsenal FC en maakte daarna de overstap naar Valencia CF. Daar is Musah dit seizoen een gewaardeerde kracht.  

Gewonnen prijzen

Verder valt op dat Amerika veel jonge talenten in de ploeg heeft. Na Ghana (25,3 jaar) heeft de VS zelfs de jongste selectie op dit hele WK (25,6 jaar). Met deze selectie hoopt Amerika natuurlijk zo snel mogelijk tot grote hoogtes te stijgen. Het volgende WK, dat in de VS, Canada en Mexico wordt gehouden, moet er voor de eindoverwinning worden gespeeld. Het zou de eerste keer zijn dat Amerika een WK zou winnen. Wel won het zesmaal de CONCACAF Gold Cup voor Noord-Amerika en de CONCACAF Nations League.