Het Qatarese elftal: álles wat je moet weten over de tegenstander van Oranje

29-11-2022 11:22 Laatste update: 11:42

Gastland Qatar is de laatste tegenstander van Oranje tijdens de groepsfase. Om 16.00 uur is de aftrap in het Al Bayt Stadium. VoetbalNieuws zorgt dat je op de hoogte bent van het Oranje-opponent.

Bondscoach Louis van Gaal voorspelde al voor de loting dat Oranje het gastland zou gaan treffen. "Het wordt Qatar, denk ik. Ik heb altijd het geluk aan mijn kont hangen." Die voorspelling kwam dus uit. Qatar zat als gastland in Pot 1 bij verder alleen maar toplanden. Omdat Oranje nét niet in Pot 1 belandde, kon het worden ingedeeld bij het gastland en dat gebeurde.

Ondanks dat Qatar tegen Ecuador (0-2) en Senegal (3-1) onderuit ging, stond het niet te boek als een erg zwakke tegenstander. In 2019 wonnen de Qatarezen nog de Azië Cup door in de finale Japan, het land wat dit WK nog van Duitsland won, met 3-1 te verslaan. In 2021 werd Qatar ook derde op de Arab Cup, het ook aan het WK deelnemende Tunesië was in de halve finale nog met 1-0 te sterk. De strijd om het brons werd na penalty’s van Egypte gewonnen.

In 2019 deed Qatar ook mee aan de Copa América. Daar deed Qatar het beduidend minder goed. In de groepsfase werd er in drie duels maar één punt gepakt. Daar moet wel bij worden vermeld dat ze in de groep zaten bij Argentinië (2-0 verlies), Colombia (1-0 verlies) en Paraguay (2-2 gelijkspel). Al met al dus niet zo onverdienstelijk als het lijkt.

Toch lijkt het Nederlands elftal zich tegen Qatar wel te moeten kunnen verzekeren van de knock-outfase. De scenario's die zich kunnen voordoen vind je hier.