Nieuws

Canadese bond zet streep door omstreden oefeninterland tegen Iran na ophef

Canadese bond zet streep door omstreden oefeninterland tegen Iran na ophef

27-05-2022 08:02

De Canadese voetbalbond heeft besloten zich terug te trekken uit de vriendschappelijke oefeninterland met Iran. Er ontstond veel ophef na de bekendmaking van de wedstrijd vanwege politieke spanningen tussen de beide landen. 

Het duel, dat op 5 juni zou plaatsvinden, moest als voorbereiding dienen voor het WK in Qatar. Iran werd uitgekozen als tegenstander omdat 'de ploeg een soortgelijke speelstijl zou hebben als Marokko, dat een van de tegenstanders is van Canada op het WK', aldus voorzitter Nick Bontis. 

De wedstrijd gaat niet door, aangezien in 2020 een passagiersvliegtuig werd neergeschoten in de buurt van de Iraanse hoofdstad Teheran. Destijds kwamen 176 mensen om waarvan 85 inwoners van Canada. Justin Troudeau, de Canadese premier, liet eerder al weten het 'een slecht idee' te vinden om de twee landen tegenover elkaar te zetten in een vriendschappelijk duel.

De Canadese bond geeft toe dat er een fout is gemaakt en trekt zich daarom uit de wedstrijd. 'We zijn met de beste intenties aan het werk gegaan om ons nationale team optimaal voor te bereiden op het WK', laat de bond weten in een statement. 'De afgelopen week heeft de geopolitieke situatie gezorgd voor grote verdeeldheid. In reactie daarop hebben we de wedstrijd tegen Iran afgelast', besluit de bond. 

In Iran wordt het nieuws minder goed ontvangen. Minister van sport Sina Kalhor gaf al aan dat het land een schadevergoeding van enkele miljoenen gaat claimen vanwege het aflasten van de wedstrijd.  

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!