Openda bewijst opnieuw zijn klasse: Vitesse dankzij late treffer langs AZ

26-05-2022 22:00 Laatste update: 22:13

Vitesse heeft goede zaken gedaan in de strijd om Europees voetbal. De ploeg uit Arnhem wist in eigen huis dankzij een late goal van Loïs Openda met 2-1 te winnen van AZ. Hierdoor reist de ploeg van Thomas Letsch met een goede uitgangspositie af naar Alkmaar, waar het Europese ticket uiteindelijk vergeven wordt.

In de zestiende minuut moest Fredrik Midtsjo het veld verlaten na een hamstringblessure, Tijjani Reijnders verving de AZ-middenvelder. Ruim vijf minuten later sloeg Vitesse toe. Na een misverstand tussen de invaller en Jesper Karlsson, werd Openda de diepte ingestuurd. Hij leverde een heerlijke voorzet af, waarna Thomas Buitink de bal achter AZ-sluitpost Peter Vindahl volleerde: 1-0. Kort voor rust had Jesper Karlsson de gelijkmaker op zijn schoen. De Zweedse aanvaller speelde zich knap vrij, mag hij zag zijn inzet op de paal ploffen.

AZ kwam sterk uit de kleedkamer. De Alkmaarders drongen de thuisploeg verder richting de eigen zestien. Een half uur voor tijd resulteerde dit in de gelijkmaker. Riechedly Bazoer kopte de bal uit een corner voor de voeten van Clasie, de AZ middenvelder dacht niet na en schoot op doel. Het speeltuig werd van richting veranderd door Tomas Hájek, waardoor Vitesse sluitporst Houwen kansloos was. Na een sterke tweede helft kreeg de ploeg van Pascal Jansen in de slotfase alsnog de deksel op de neus. Openda schoot de bal uit de draai vanaf het zestienmetergebied langs Vindahl: 2-1.

Komende zondag staan de twee ploegen om 14.30 uur in Alkmaar tegenover elkaar om te beslissen wie het Europese ticket weet te bemachtigen. AZ moet vol aan de bak om de schade te herstellen.