NEC herpakt zich na dramatisch verlopen derby en verslaat FC Twente

24-10-2021 14:10

NEC heeft de lastige uitwedstrijd bij FC Twente gewonnen. De Nijmegenaren namen zo sportief revanche na de gebeurtenissen rond de Gelderse derby tegen Vitesse.

NEC begon voortvarend in De Grolsch Veste en drong meer aan dan de thuisploeg, maar grote kansen leverde dat niet op. Jonathan Okita kwam nog het dichtst in de buurt. Hij ontsnapte even aan de Enschedese aandacht, maar wachtte te lang met schieten. Daardoor kon Mees Hilgers ingrijpen. Bij Twente greep Giovanni Troupée de 'hoofdrol' voor rust: hij smoorde een counter in de kiem met een harde tackle, maar kwam weg met geel.

Twente-coach Ron Jans besloot in te grijpen na de teleurstellende vertoning voor rust, waarin beide teams geen enkel schot op doel losten. Dimitris Limnios en Troupée maakten plaats voor Virgil Misidjan en Julio Pleguezuelo. Het gewenste effect bleef aanvankelijk uit. De bezoekers kwamen na vijftig minuten zelfs op voorsprong. Doelman Lars Unnerstall keerde de inzet van Okita, maar was kansloos op de rebound van Elayis Tavsan.

Het leek de Tukkers wakker te schudden. NEC-keeper Mattijs Branderhorst moest ingrijpen op een schot van Misidjan en een kopbal van Robin Pröpper. Vooral de sterk invallende Misidjan bezorgde NEC kopzorgen en na 58 minuten trof hij knap doel met een verdekt schot in de lange hoek. De 2-1 hing daarna in de lucht - Michel Vlap en Daan Rots waren gevaarlijk - maar wilde niet vallen.

Dat brak Twente een kwartier voor tijd op. Pröpper verspeelde de bal met een slechte aanname en de net ingevallen Javier Vet pakte het cadeautje gretig uit: 1-2. Een slotoffensief van de thuisploeg werd afgeslagen door NEC, dat zich daardoor herpakt na de dramatisch verlopen Gelderse derby tegen Vitesse. De ploeg van Rogier Meijer staat nu achtste, één plek achter Twente.